bezár
 

színház

2012. 11. 30.
Gulácsy Lajos élete a színpadon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gulácsy Lajos festő életét és művészetét állítja színpadra péntek este a Na' Conxypanban hull a hó című színmű ősbemutatójával a debreceni Csokonai Színház.

Szkéné színház

 A százharminc éve született és nyolcvan éve elhunyt művész festményei mellett meséket, novellákat, regénytöredékeket, újságcikkeket és leveleket hagyott az utókorra, ezek alapján készült az előadás - mondta el Galambos Péter rendező az MTI-nek.
   
A színmű egy ember története, aki legtöbb művét Olaszországban alkotta, de soha, sehol nem talált otthonra a világban. Így született meg Na' Conxypan, a képzelt, teremtett világ. Gulácsyt életében barátai, szerelmei, családja és rajongói próbálták megmenteni az őrülettől. Sikertelenül, hisz harminckét éves korában elhatalmasodott rajta a skizofrénia, elborult az elméje.

Élete hátralevő tizennyolc évét elmegyógyintézetben töltötte, negyvenkét évesen meg is vakult.
   
A rendező-társszerző szerint az előadás azt a kérdést járja körül, mennyiben vagyunk mi magunk okozói boldogtalanságunknak, betegségünknek, és mennyiben vannak külső okai.     

"Hibáztathatjuk-e környezetünket balsorsunkért? Miféle erővel képes a gondolat, a képzelet jobbítani a világon? Hogyan képes ugyanez az erő megbetegíteni, pusztítani, ha tisztánlátásunkat elveszítve vélt vagy valós érdekeink miatt a magunk képére akarjuk formálni a valóságot?" - fogalmazott Galambos Péter.
   
A Mészáros Tibor, Ráckevei Anna, Újhelyi Kinga és Kristán Attila főszereplésével bemutatandó darab már jó húsz éve érlelődött a rendezőben, így az nemcsak Gulácsyról, nemcsak a művészekről, hanem minden magyar, hivatását gyakorló, annak nehézségeivel és szépségeivel találkozó emberről szól.
   
A festő "passiótörténetében" azt mutatják fel, hogy az elkövetett bűnei miatt a legmélyebb kárhozat útvesztőjébe keveredett ember számra is létezik kiút, létezik megváltás - jegyezte meg a rendező.
   
Mint mondta, a darab írásának, érlelődésének hosszú folyamata során egy művészettörténeti értelemben hiteles, megtörtént esetet alakítottak át metaforává, sajátos mitológiává. Ebben Bertók Lajosnak, a zseniális és öntörvényű debreceni színésznek is emléket akartak állítani, hiszen, mint elárulta, az ő főszereplésével tervezte színpadra állítani a Gulácsyról szóló előadást.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés