bezár
 

film

2012. 11. 30.
Szombaton adják át az Európai Filmdíjakat Máltán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton adják át az Európai Filmakadémia (EFA) díjait. A 25. alkalommal megszervezett gálának Málta ad otthont.

prae.hu

A ceremóniát Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke nyitja meg a vallettai Mediterrán Konferenciaközpontban.
 
A látványos rendezvényteremben 1100 meghívott foglal majd helyet: a filmakadémia tagjai, a díjra jelölt alkotók, korábbi díjazottak, a filmvilág kiemelkedő alakjai és több ország kulturális tárcájának vezetője. Az est házigazdája ismét a népszerű német komika, Anke Engelke lesz.
   
Az Európai Filmdíjakat 17 kategóriában nyújtják át az EFA nagykövetei, köztük Moritz Bleibtreu német színész, Danis Tanovic boszniai rendező, valamint Mads Mikkelsen dán színész, aki tavaly maga is a díjazottak között szerepelt.
   
A jubileumi gálán Helen Mirren brit színésznőt az európai film hírnevét a világ filmművészetében öregbítő munkásságáért tüntetik ki. Bernardo Berolucci életműdíjat kap, Helena Danielssonnak pedig az Európai Koprodukciós Díjat, az EURIMAGE elismerését nyújtják át az Európai Filmdíjak honlapja szerint (http://eurpoeanfilmawards.eu).
   
A díjra jelöltek között csupán egy magyar produkció, Till Attila Csicska című rövidfilmje szerepel, amely a jelölést a tamperei nemzetközi rövidfilmfesztiválon elért sikerével vívta ki. A Csicska az M&M Film és a Laokoon Film közös produkciója, elkészítésében a TV2 is közreműködött. A rövidfilm főbb szerepeit Thuróczy Szabolcs, Szita Balázs és Balsai Mónika alakítja.
   
Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is szerepelt a díjra jelölhető filmek szeptemberben nyilvánosságra hozott listáján, ám a jelöltek közé végül nem jutottak be.
   
A jelöltek listáját november elején Sevillában hozták nyilvánosságra. A jelöltek közül az Európai Filmakadémia 2500 fős tagsága szavazással választotta ki a nyerteseket.
   
A legjobb európai film mezőnyében hat produkció szerepel: Michael Haneke Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott Szerelem című drámája, az olasz Taviani fivérek Cesare deve morire című berlini Arany Medve-díjas alkotása, valamint az Életrevalók, a Barbara, a Jagten és a Shame - A szégyentelen című filmek. 
   
A rendezői díjért a török Nuri Bilge Ceylan (Bir Zamanlar Anadolu'da), az osztrák Michael Haneke (Szerelem), a brit Steve McQueen (A szégyentelen), a német Thomas Vinterberg (Jagten) és a Taviani fivérek (Cesare deve morire) is versenyben vannak.
   
A színésznők közül Kate Winslet (Az öldöklés istene), Nina Hoss (Barbara), Emmanuelle Riva (Szerelem), Emilie Dequenne (A perdere la Raison) és Margarethe Tiesel (Paradise: Love) között dől el a versengés.
A színészeknél pedig Michael Fassbender (A szégyen), Mads Mikkelsen (Jagten), Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém), Jean-Louis Trintignan (Szerelem), továbbá az Életrevalók című film főszereplőiként közös jelölést kapott Francois Cluzet és Omar Sy kaphatja az Európai Filmdíjat. 
   
A díjátadó gálának kétévente Berlin ad otthont. A tavalyi ceremónián Lars von Trier Melankólia című munkája vitte el a legjobb európai produkciónak járó trófeát, Egy jobb világ című rendezéséért Susanne Biert tüntették ki, a színészi díjakat pedig Tilda Swinton és Colin Firth kapta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés