bezár
 

színház

2012. 11. 30.
Tiltakozások Bátyai Edina leváltása ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság az ellen, hogy szombaton elmozdíthatják posztjáról Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját. A Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni Szegeden. A főjegyző szerint törvénytelen a leváltás.
A szakmai szervezet az MTI-nek pénteken eljuttatott közleménye szerint számukra ez a lépés "elfogadhatatlan", tiltakoznak a véleményük szerint "szakmaiatlan és értéket romboló politikai erődemonstráció ellen".
   
Mint írják, a Magyar Színházi Társaság elnöksége megdöbbenve értesült arról a szándékról, hogy a szegedi közgyűlés Fidesz frakciója kezdeményezi a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását.
   
A szakmai szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy olyan időszakban kezdeményezik ezt az intézkedést, amikor a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok előkészületei (műsorterv, alkotók felkérése, szerződtetése, a produkciók tervei és az azokra vonatkozó közbeszerzési eljárások) már csaknem befejeződtek, a jegyeket október óta értékesítik.
   
"Így arra kell gondolnunk, hogy sem az intézkedést kezdeményezők, sem a jelöltek nem értenek a dolgukhoz, nem látják át ennek a fontos kulturális intézménynek a működési rendjét és a felelősség mértékét, közvetve kárt okoznak ezzel Szeged városának is" - olvasható a közleményben.
   
Mint írják, az előterjesztők nem számolnak a felmentésnek az egész fesztiválra ható anyagi és erkölcsi következményeivel, és azzal sem, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok olyan nézőszámokat mutat az előző években, ami ritkaság a magyar kulturális életben.
   
"Az alaptörvény Szabadság és felelősség fejezetének X. cikkében az áll, hogy Magyarország biztosítja a művészeti alkotás szabadságát. Eszerint az alkotónak joga van a szabad alkotáshoz, joga van művének kiállításához és a befogadónak a szabad véleményformáláshoz" - hangsúlyozza a közlemény.
   
Kiemeli: egy műalkotás esztétikai és világnézeti megítélése nem lehet oka egy ilyen felelőtlen intézkedésnek.
   
A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A jelenlegi igazgató helyére Kelemen Csaba színművész, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója kinevezését javasolja az önkormányzati testület.

A Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni

Szkéné színház


A bizottság azzal kapcsolatban juttatta el az MTI-nek állásfoglalását, hogy szombaton elmozdíthatják posztjáról Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját.

A jelenlegi igazgató helyére Kelemen Csaba színművész, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója kinevezését javasolja az önkormányzati testület.
   
"A Zeneművészeti Bizottság elnökeként és tagjainak egyetértésével kérem Botka László polgármester urat és Szeged város képviselőtestületét, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok tervezett vezetőváltásakor az új igazgatót pályázati úton válasszák ki és bízzák meg" - olvasható Devich Jánosnak, a Zeneművészeti Bizottság elnökének állásfoglalásában. 
   
A Zeneművészeti Bizottság az előadóművészeti törvény értelmében az emberi erőforrások miniszterének véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testülete.
   
Mint a testület elnöke írja, "a sok évtizedes, kiemelt kulturális jelentőségű Szabadtéri Játékok múltjában Pietro Mascagni, Vaszy Viktor, Simándy József, Gregor József vállalt szerepet. Elvárható e nagyszerű művészek szellemiségét a jövőben is megőrizni."
   
A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést.

A Bátyai Edina helyére javasolt Kelemen Csaba ezentúl Sasvári Sándor, mint művészeti vezető segítségével irányítaná az intézményeket.
 

 A főjegyző szerint törvénytelen Bátyai Edina leváltása

  

Törvénytelen Kohári Nándor fideszes képviselő közgyűlési előterjesztése mely Bátyai Edina ügyvezető menesztését és Kelemen Csaba kinevezését tartalmazza a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) élén – mondta el a Délmagyarország című napilapnak Mózes Ervin.

Szeged címzetes főjegyzője hangsúlyozta: Kohári Nándor kizárólag a munka törvénykönyvére és a gazdasági társaságokról szóló törvényekre alapozott előterjesztésében, nem vette figyelembe azt a speciális ágazati szabályt, amely az előadóművészeti szervezetekről szól.

Ez rendelkezik arról, hogy a vezetői feladatok ellátásánál kötelező pályázatot kiírni. Ezzel nem számolt az előterjesztő, így a kinevezési aktus törvénytelen. A közgyűlés kulturális bizottságának jobboldali többsége felállítaná székéből Bátyai Edinát, a szabadtéri igazgatóját, és helyére Kelemen Csaba színészt, az egri Agria Nyári Játékok jelenlegi igazgatóját nevezné ki.
  

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés