bezár
 

art&design

2012. 11. 30.
Visszakapta Csehország az ellopott szobrokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszahozták Ausztriából Csehországba azt a 39 fa-, illetve kőszobrot, amelyeket az elmúlt években loptak el különböző helyszínekről, majd illegálisan a szomszédos országba kerültek.

prae.hu

A cseh kulturális minisztérium pénteki közlése szerint a műtárgyakat csütörtökön szállították Bécsből Prágába, majd a cseh hatóságok visszaadják a jogos tulajdonosoknak. 
   
Az ezredforduló utáni években ellopott szobrokat egy osztrák műkereskedőnél fedezték fel, aki ellen a cseh kulturális minisztérium 2008-ban pert indított a műtárgyak visszaszerzése érdekében.

A pert a cseh állam megnyerte, és a bírsági döntés értelmében a műkereskedőnek minden anyagi ellenérték nélkül vissza kell szolgáltatnia azokat. A lopott szobrok összértékét 159 800 euróban (44 milliárd forint) állapították meg a szakértők. 
   
"A cseh kulturális tárca 2004-ben indított első ízben pert a külföldre került cseh műtárgyak bírósági úton való visszaszerzése érdekében. A mostani az évtized legnagyobb sikerrel zárult eseményének számít" - mondta Alena Hanáková, kulturális miniszter pénteki prágai sajtótájékoztatóján. Hanáková leszögezte: a műtárgyakat szervezet bűnözői csoportok többnyire konkrét megrendelésre lopják. 
   
A cseh rendőrség interneten is hozzáférhető adatbankjában mintegy 20 ezer műtárgy van, amelyeket Csehországban loptak el. A rendőrségi kimutatások szerint a kilencvenes években a cseh kulturális örökség mintegy 15 százaléka került törvényellenesen külföldre. 
   
A most visszaadott szobrokat az osztrák rendőrség házkutatások alkalmával találta meg. Miután azonosították a műtárgyakat, kiderült, hogy azokat különböző helyeken Csehországban tulajdonították el és illegálisan kerültek Ausztriába. A műtárgyak egy részét cseh templomokból és kolostorokból lopták el.
   
Az 1989-es rendszerváltás és a határok megnyitása után főleg templomokból, kolostorokból és temetőkből lopott több ezer értékes csehországi műtárgy került illegálisan Nyugatra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés