bezár
 

film

2012. 11. 28.
A hobbit – Váratlan utazás: HFR 3D-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gyűrűk Ura-mitológia legújabb darabja, az előzményeket bemutató A hobbit – Váratlan utazás december 13-án kerül a mozikba minden elérhető filmes formátumban, köztük a legújabb, úgynevezett High Frame Rate 3D-ben (HFR 3D) is.

prae.hu

Ez az új technológia - melyet egyelőre csak bizonyos vetítőtermekben élvezhetünk - hivatott még intenzívebbé tenni az eddig ismert mozizás élményét. A HFR 3D ugyanis 48 képkockát pörget le egy másodperc alatt, ami sokkal közelebb áll az emberi szem tényleges befogadóképességéhez. Ez pontosan kétszer több a megszokott 24 képkocka/másodpercnél, ami jelenleg a világ mozijainak általános formátuma. A hobbit – Váratlan utazás természetesen elérhető lesz az összes ismert formátumban is, köztük 2D-ben, 3D-ben, és IMAX 3D-ben is.

Mi az a High Frame Rate 3D (HFR 3D)?

A frame rate, vagyis a képráta azoknak a képkockáknak a száma, melyeket a vetítőgép egy másodperc alatt lejátszik. A jelenlegi norma világszerte a 24 képkocka/másodperc (frame per second = fps). A HFR 3D azonban 48 fps-ben tárja elénk a látványt, ami pontosan kétszer annyi, mint a jelenlegi szabvány.

Analóg, avagy digitális formátumról beszélünk?

A HFR 3D-t digitális technológiaként alkották meg.

Miért volt rá szükség?

A nézők ízlése változatos, ez a filmes formátum pedig egy újabb befogadási lehetőséget jelent a mozik vetítőtermeiben. Peter Jackson kitolta a mai, modern filmkészítési technológiák határait A hobbit – Váratlan utazás esetében, és az egész filmet HFR 3D-ben forgatta le, tehát a már megszokott formátumok mellett így is megtekintheti majd a közönség.

A HFR csak 3D-ben érhető el?

Igen. A hobbit – Váratlan utazás HFR-verziója csak 3D-ben lesz megtekinthető.

Van választási lehetőség?

Igen. A filmet több formátumban is bemutatják: 2D-ben, 3D-ben, IMAX 3D-ben és HFR 3D-ben. Tájékozódj, hogy a közeledben lévő mozik ezek közül melyik formátumban vetítik!

Szükségem van egy speciális 3D-s szemüvegre az élményhez?

Azok a 3D-s szemüvegek, melyeket a mozik adnak a szimpla 3D-s vetítésekhez, ugyanúgy használhatók a HFR 3D-s filmek esetében is.

Hol nézhetek filmet ebben a formátumban?

A HFR 3D-s technikával egyelőre csak bizonyos vetítőtermek rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban a helyi mozi tud majd felvilágosítást adni, illetve a műsorban külön jelezni fogják a vetített formátumokat.

Lesznek más filmek is, melyeket HFR 3D-ben forgatnak és mutatnak be?

A hobbit-trilógia mellett James Cameron is bejelentette, hogy szeretné alkalmazni ezt a technikát következő filmjeiben.

A hobbit – Váratlan utazás című filmet a Cinema City Aréna, a Cinema City Westend, valamint a MiMozink Óbuda moziban vetítik majd HFR 3D-ben. Ezen felül a filmre a holnapi naptól (nov. 29.) már lehet elővételben jegyet váltani a Cinema City mozikban.


A hobbit - Váratlan utazás/The Hobbit: An Unexpected Journey
Színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi fantasy, 2012.

Rendező: Peter Jackson
Író: John Ronald Reuel Tolkien
Forgatókönyvíró: Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo Del Toro, Peter Jackson
Zeneszerző: Howard Shore
Operatőr: Andrew Lesnie
Producer: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh

Szereplők: Martin Freeman (Zsákos Bilbó), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Tölgypajzsos Thorin), Andy Serkis (Gollum), Hugo Weaving (Elrond), Elijah Wood (Zsákos Frodo), Cate Blanchett (Galadriel), Orlando Bloom (Legolas), Evangeline Lilly (Tauriel), Christopher Lee (Saruman), Ian Holm (Idős Bilbo), Aidan Turner (Kili), James Nesbitt (Bofur), Mikael Persbrandt (Beorn), Graham McTavish (Dwalin), Dean O'Gorman (Fili), Stephen Fry (Tóváros ura), Benedict Cumberbatch (Smaug hangja), Ken Stott (Balin), Jed Brophy (Nori), Stephen Hunter (Bombur)

Korhatár:
12E


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés