bezár
 

zene

2012. 11. 28.
Rendőrségi vizsgálat az Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lapinformáció szerint nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Magyar Állami Operaházban a rendőrség. Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat a dalszínház elleni támadásra, a posztra egyébként Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott vezető is pályázik.

prae.hu

A Népszava szerdai számában adott hírt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozást az Operaházban. Az illetékes BRFK-főosztály a lap szerint dokumentumokat kért a dalszínháztól a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakra vonatkozóan. 
   
A megkeresés szerint valamennyi olyan iratról szó van, amely tartalmazza a 2012 februárjában elrendelt közalkalmazotti elbocsátások dokumentumait, a szolgálati autók használati díjait bizonyító számlákat és nyilvántartásokat.
 
Ezenkívül kérik a jelenlegi évadban az összes, szerződéssel foglalkoztatott operaénekes megbízási díjait fölsoroló jegyzékeket, az elbocsátások időpontjától 2012. október elsejéig, továbbá 2012. áprilisra és májusra tételes kimutatást azokról az operaénekesekről, akiket megbízási szerződésekkel újrafoglalkoztatnak - írta a lap.
   
Az intézménytől a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakból bekért különböző dokumentumokat az Operaház a megjelölt határidőn belül rendelkezésre bocsátotta - közölte az intézmény az MTI megkeresésére.
   
Mint írták, a "Magyar Állami Operaház hazánk legnagyobb kulturális intézménye, évi 7 és fél milliárd forintot mozgat. Hetente keresik meg apparátusunkat különböző szervek és hatóságok (Emmi, ME, KIM, NAV, KEHI, ÁSZ, rendőrség) a legkülönbözőbb kérdésekkel, amelyekre mindig időben és kimerítően válaszolunk". 
   
Tájékoztatásuk szerint a BRFK az adatbekéréskor nem közölte a feljelentő személyét, sem a feljelentés szövegét, idejét, így a vizsgálatról további részleteket sem, "mivel a dalszínház az ügy jelen állása szerint nem érintett" - állítják. 
   
Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat majd az Operaház támadására - olvasható a közleményben. Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül beadja pályázatát. 
   
A Magyar Operaénekesek Egyesülete már korábban azt állította, hogy az elbocsátott művészek előadásokra szerződtetése több pénzbe kerül, mint a közalkalmazotti javadalmazásuk. Rácz István, az egyesület elnöke ennek értelmében helyesli és üdvözli a vizsgálatot.
   
Az Operaház sajtóirodája az MTI kérdésére hangsúlyozta, hogy az intézményben a csoportos létszámleépítés előtt már hosszú évek óta az elbocsátott 34 magánénekes a szerepekre való kitűzéseknek csupán az egyötödét tudta teljesíteni.

A többi szerepre külsős, szerződéses operaénekeseket kellett igénybe venni, így a magánénekesek közalkalmazotti javadalmazásának teljes összege nem vethető össze az intézmény teljes énekesi honorárium-költésével. Ezt a rendelkezésre bocsátott dokumentumok is egyértelműen bizonyítják. 
   
Az MTI az ügyben megkereste a BRFK-t is, kérdéseire azonban egyelőre nem kapott választ.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés