bezár
 

art&design

2012. 11. 27.
Szentendréhez kerül három megyei múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentendrén aláírták kedden azt a megállapodást, amelynek alapján a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézménye lesz jövő év elejétől a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a verőcei Gorka Kerámia Kiállítás és a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum.

prae.hu

Az érintett települések vezetői mellett az aláíráson részt vettek a múzeumalapító családok leszármazottai is: Gorka-Focht Géza és Szőnyi Zsuzsa.
   
Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere arról beszélt, hogy a Szentendréhez kerülő múzeumok nemzetközi jelentőségűek. 
   
Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a Szőnyi Emlékmúzeumban található a világszerte elismert művész életművének nagy része, míg a Gorka Kerámia Kiállításnak iparművészeti jelentősége van, hiszen a Gorka család tagjai a 20. század legjelentősebb magyar keramikusai közé tartoznak.

A tápiószelei Blaskovich Múzeum pedig nemcsak gyűjteménye, hanem helyszíne révén is kiemelt fontosságú. Épülete - a hozzátartozó történeti kerttel - és az egységben megőrzött eredeti berendezés az egyetlen épen maradt 19. századi kúria Magyarországon, de itt őrzik a megye történelmi tárgyi örökségének több fontos darabját is. 
   
Az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az együttműködésnek köszönhetően a kiállítóhelyek a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézményeként működnek tovább. Az üzemeltetés a megyei hatókörű múzeum feladata lesz, Verőce, Zebegény és Tápiószele önkormányzata pedig megpályázza a múzeumok után járó állami támogatást, amelyet a Ferenczy Múzeum rendelkezésére bocsát. 
   
A törvény szerint jövő év elejétől Pest megyében a Ferenczy Múzeumon keresztül Szentendre látja el a megyei hatókörű múzeumi feladatokat. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának megszűnésével a város fenntartásába kerülnek a szentendrei múzeumok, továbbá a fővárosban, a pesti Vármegyeházán található Kosáry-szoba és kápolna, valamint a gödöllői, a ceglédi és a budapesti régészeti raktárbázis.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés