bezár
 

zene

2012. 11. 24.
Hűhó: Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa új lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hűhó címmel hamarosan megjelenik Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa új albuma. A kortárs folkzenét játszó formáció lemezén közreműködik a Four Bones harsonakvartett, a szövegeket Müller Péter Sziámi írta, a bemutató koncert Mikulás napján lesz az új Gödör Klubban.

prae.hu

"A harsonásokat egy másik zenekarommal, a Harmonia Gardennel ismertem meg, ez a csapat úgynevezett django szvinget játszik, a francia cigányszvinget a hagyományos magyar zenei világgal ötvözi. Volt egy közös koncert, amelyen együtt lépett fel a Harmonia Garden, a Fabula Rasa és a Four Bones Quartet, és az fergetegesre sikeredett" - idézte fel Szirtes Edina Mókus hegedűs-énekes az MTI-nek.

A Fabula Rasa Szirtes Edina Mókus szerzeményeit játssza. Ezek - mint maga elmondta - alapvetően könnyűzenei számok, csak a tradicionális hangszerek, a hegedű, a török pengetős hangszer, a baglama vagy a tárogató miatt tűnnek elsősorban folkosnak, népzenei eredetűnek. A Hűhó hangszerelésén a balkáni zenék hatása is érezhető. Mókus szerint a négy harsona a lassú számoknál mesebeli, lágy hangzást, a gyorsabbaknál recsegtető dinamikát képes adni a zenéjükhöz, "mintha egy délvidéki utcabálon lennénk".

Müller Péter Sziámi dalszövegei mellé eddig elsősorban - bár nem kizárólag - az alternatív színtér zenekarai párosítottak zenét. Szirtes Edina Mókus elmondta, hogy Sziámival az értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Színházban találkozott.

"Ő ott színész, én meg zenét írtam az Arany lépés című darabhoz. Vele szinte azonnal éreztem, hogy egy srófra jár az agyunk, holott két különböző világból jöttünk. Gyerekként nem hallgattam sem URH-t, sem Kontroll Csoportot, de akkor elővettem ezeket a régi felvételeket, és a gondolatai nagyon közel álltak hozzám. A Fabula Rasában azonnal alkalmazkodott ahhoz a zenei világhoz, amit képviselünk: szövegei úgy születtek, hogy minden zenéről elmeséltem neki, milyen történetet gondolok róla, ő meg ezeket fogalmazta versbe" - hangsúlyozta a hegedűs-énekes.

A Fabula Rasa a tervek szerint tavasszal Müller Péter Sziámival indul turnéra, az ő feladata a dalokhoz kötődő történetek prózai előadása lesz. De ott lesz a december 6-i lemezbemutató koncerten is az új Gödör Klubban, ahol egy-két dalban énekesként is közreműködik.

Az MTI kérdésére Szirtes Edina Mókus elmondta, hogy idén megjelent két szólólemeze, a Tao és a Szerelmesezős egyfajta belső nyughatatlansága eredménye volt.

"A Taót Kováts Kriszta rendelte meg tőlem, a zene Lao Ce verseire született és a Művészetek Palotájában mutattuk be még tavaly szeptemberben vonósnégyessel és három női hanggal. Mindkét lemezt egyedül játszottam fel, ami nagy kihívás volt számomra, egyfajta útkeresés. Hasonlóan viszonyulok a különböző műfajokban működő projektekre is, amelyekben közreműködöm. Talán még nem találtam meg a saját világom, de lehet, nem is igazán akarom. Arra mindenesetre rájöttem, hogy a jövőben csak csapatban, zenekarban akarok lemezt készíteni" - fejtette ki.

A Fabula Rasában Szirtes Edina Mókus mellett Balogh Gusztáv (ének, szájbőgő), Cserta Balázs (fúvós hangszerek), Varga Kornél (gitár, banglama), Földes Gábor (bőgő, basszusgitár) és Kertész Ákos (dob, ütőhangszerek) szerepel. A csapat eddig három lemezt készített, a Csindratta 2006-ban, a Pörgettyű-Lankattyú 2009-ben, a Tesséklássék 2009-ben jelent meg, utóbbi 2010-ben az év hazai világzenei albumaként Fonogram-díjat kapott.

A hegedűs-énekes idén elnyerte az Artisjus nagydíjat mint az év zeneszerzője. A Fabula Rasán és a Harmonia Gardenen kívül például a MONAMO trióban, saját vonósnégyesében és Zséda zenekarában játszik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés