bezár
 

irodalom

2012. 11. 23.
Esterházy Jeanette Schocken-díjat kapott
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esterházy Péternek ítélték oda Bremerhaven városának 2013-as Jeanette Schocken irodalmi díját - közölte a német város vezetése pénteken az MTI-vel.

prae.hu

 A rangos elismerésről egy öttagú független zsűri döntött. A díjat kétévente ítélik oda a legnagyobb német tengerparti város polgárainak nevében, teljes neve Jeanette Schocken Preis - Bremerhavener Bürgerpreis für Literatur.

Az irodalmi díj azt szolgálja, hogy ne merüljön feledésbe a náci rezsim alatti könyvégetések szomorú emléke, egyben bátorítás az üldözött irodalomnak.
   
Esterházy Péter a Magyarországon 1979-ben, Németországban azonban csak nemrégiben megjelent, Termelési regény című kötetével érdemelte ki a díjat.  
   
"Nyelvi játékaival és felforgató elbeszélésmódjával Esterházy annak idején kicselezte a cenzúrát, amely átsiklott a szerzőnek a történetben lévő okos humorba burkolt rendszerkritikája fölött" - írta indoklásában a zsűri.
Esterházy emellett hiteles krónikás volt: kezdetektől fogva a társadalmi és a politikai összefüggésekről írt, ezáltal hazája irodalmi lelkiismeretének része - fűzte hozzá.
   
Esterházy Péter európai rangú író, köteteit eddig 30 nyelvre fordították le - emlékeztetett a közlemény. "Elbeszélőként olyan súllyal van jelen, hogy új jelentést ad a könyv fogalmának: általa a nagyság és a szépség szövegből épült házába lépünk be, ahol az olvasó jól tud élni" - írták.
   
A díjat 2013. május 5-én adják át a bremerhaveni történeti múzeumban. A korábbi kitüntetettek között szerepel Kertész Imre Nobel-díjas író és Tábori György (George Tabori), Louis Begley lengyel születésű amerikai, Lizzie Doron izraeli szerző, Richard Sennett amerikai szociológus-író, valamint a német Ursula Krechel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés