bezár
 

zene

2012. 11. 22.
L. Simon: A zenei élet erősítése fontos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar zenei élet erősítése a jelenlegi kulturális kormányzat legfontosabb feladatai közé tartozik - hangsúlyozta L. Simon László a Zeneakadémia történelmi orgonájának restaurálásáról és rekonstrukciójáról szólva az akadémia felújítás alatt álló épületében tartott bejáráson csütörtökön.

prae.hu

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára közölte: a magyar kultúra szempontjából kimagasló beruházás valósul meg 2013 októberére. A Zeneakadémia nagytermi orgonájának felújításához a kormány 800 millió forinttal járul hozzá. Az összeget nem kell most kifizetni, hiszen a hangszer rekonstrukciója 2013 és 2015 között három éven át zajlik.
   
A magyar zenei élet erősítését célzó kormányzati döntéseket felidézve L. Simon emlékeztetett arra, hogy idén 1,7 milliárd többlet támogatást kaptak a szimfonikus zenekarok, a Magyar Állami Operaház számára 8,3 milliárd forintot terveztek a 2013-as költségvetésbe.

"Jövőre reményeink szerint nemcsak a Zeneakadémia nyílik meg, hanem a felújított Erkel Színház is, és 500 millió forintos külön támogatásban részesül a Budapest Music Center, a kortárs zenei központ, amely várhatóan 2013 márciusában kezdi meg működését" - mondta. 
   
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Batta András hangsúlyozta, hogy az orgona rendkívül fontos szerepet játszott már akkor is, amikor ez az épület még nem állt, hiszen a névadó-alapító kiemelkedő orgonajátékos és orgonára írt művek szerzője volt. A hangszer tehát fontos szimbólum a Zeneakadémia történetében. 
   
1907-ben, amikor a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia megnyílt, Antalffy-Zsíross Dezső - szintén kitűnő orgonista - avatta föl az instrumentumot, amely akkor Európa legmodernebb és legnagyobb romantikus orgonája volt. A híres német Voit műhelyben készült. 
   
Megmagyarázhatatlan okból 1967-ben ezt a hangszert kivették és egy gyengébb minőségűt építettek be, amely mára olyan állapotba került, hogy a visszaépítése lehetetlen - mondta el a rektor. Fassang László orgonaművész megtalálta az eredeti hangszer néhány sípját Győrben, ezzel elkezdődött egy krimibe illő munka: a többi rész felkutatása.
A széthordott, más helyekre beépített sípok nagy részét sikerült fellelni és visszavásárolni, mintegy felét kell csak újragyártatni. Erre nemzetközi pályázatot fognak kiírni - mondta el korábban az MTI-nek Fassang László, a projekt szakmai vezetője. 
   
A Zeneakadémia felújítása - a Wesselényi utcai, Ligeti György nevét viselő épülettel együtt - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 13,8 milliárd forintból. A Zeneakadémia történeti orgonája az infrastruktúra-fejlesztési projekttől függetlenül, de azt kiegészítve újul meg.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés