bezár
 

film

2012. 11. 22.
Ken Loach visszautasított egy életműdíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszautasította a pénteken kezdődő Torinói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját Ken Loach. A brit rendező a fesztivált szervező filmmúzeumból történt elbocsátásokkal magyarázta lépését, az intézmény szerint azonban az alkotó "rosszul tájékozott" a kérdésben.

prae.hu

A 76 esztendős filmrendező a 30. évébe lépett filmfesztivál egyik Gran Premio Torino életműdíját kapta volna. A másik díjazott, Ettore Scola olasz rendező a The Hollywood Reporter online beszámolója szerint átveszi az elismerést.

Loach - aki alkotásaiban gyakorta feszeget szociális kérdéseket - szerdai közleményében úgy fogalmazott: nagyon sajnálja, hogy erre a lépésre kényszerült, mégis azért döntött így, mert tudomására jutott, hogy pénzügyi megszorítások miatt a torinói Nemzeti Filmmúzeum dolgozói közül takarítókat és biztonsági őröket bocsátottak el.

Mint írta, Kenyér és rózsa című filmje éppen a dolgozók érdekképviseletével foglalkozott, így nem teheti meg, hogy szemet hunyjon a történtek felett. 
   
A filmmúzeum válaszában hangsúlyozta, hogy a rendező rosszul informált, valójában a törvényesen előírt módon, szabályos pályázattal szervezték ki a takarítási és biztonsági szolgáltatást az intézményből.
   
A hollywoodi szaklap szerint az elbocsátások témája az elmúlt hetekben alkalmanként felmerült a helyi médiában, ám mindeddig nem volt körülötte felhajtás.
   
A fesztivál Loach nyilatkozata nyomán bejelentette, hogy nem vetítik a rendező Szesztolvajok című filmjét, amely Cannes-ban idén a zsűri díját kapta.
   
A december 1-jéig tartó torinói filmmustrán bemutatják Dustin Hoffman Quartett című filmjét, amellyel rendezőként debütál, továbbá Joe Wright Anna Karenina és Ben Lewin The Sessions című produkciója is szerepel a programban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés