bezár
 

zene

2012. 11. 22.
Operabeavató a Petőfi Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Operabeavató előadássorozatot indított a Veszprémi Petőfi Színház ingyenesen a város középiskolásainak a tanórák keretében; a 22 előadásból és hat részből álló programot Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész vezeti.

prae.hu

 A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. támogatásával megvalósuló sorozat keretében hét veszprémi középiskola (Közgazdasági SZKI, Medgyaszay István SZIGK, Lovassy László Gimnázium, Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gyakorlóiskola, Táncsics Mihály SZKI, Vetési Albert Gimnázium, Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola) vesz részt a programban - közölte az MTI-vel Varga Róbert sajtófőnök.
   
A sorozat fő célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek az operairodalommal, a kiemelkedő zeneszerzőkkel, műveikkel és megszeressék a műfajt - tette hozzá. - Fontos az, hogy az opera műfaj meghonosodjon a színházban és a városban; ennek az első lépése volt nálunk a Pomádé király új ruhája című gyermekopera nagysikerű bemutatója tavaly februárban és mellette a Veszprémi Operabarátok Körének a megalakulása. Az újabb kezdeményezéssel a fiatalokhoz szeretnénk közelebb hozni a műfajt. Ehhez sikerült elnyernünk a kultúra iránt elkötelezett támogató bizalmát, így minden iskola ingyen kaphatja meg az előadássorozatot - mondta Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója.
   
Az operabeavató előadássorozat hat részből áll, ennek keretében operatörténeti áttekintést nyújtanak a diákoknak a barokk kortól napjainkig: szó lesz Mozart és Verdi híres operáiról, Erkel Ferencről és a Bánk bánról, a századforduló jelentős magyar operáiról, így Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Kodály Zoltán Háry János című műveiről, de beszél majd a szöveg és dallam kapcsolatáról is. 
   
A 45-60 perces órákon operaénekesek közreműködésével igyekeznek a fiatalok érdeklődését, figyelmét felkelteni a műfaj iránt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés