bezár
 

art&design

2012. 11. 21.
Új világörökség-jelölti listát állított össze Kína
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új világörökség-jelölti listát állított össze Kína: az UNESCO elé terjesztendő listán 28 tartomány látványosságai és kínai hagyományok szerepelnek.

prae.hu

 A lista a korábbi, 2006-osnak a megújítása, azon régi épületek, régészeti feltárások, kulturális látványosságok, történelmi városok és falvak, valamint ipari örökségek szerepeltek. A jelöltek között van többek között az 1776 kilométer hosszú Peking-Hangcsou-csatorna, melynek építkezése az időszámítás előtti 5. században kezdődött, városfalak a Ming- és a Csing-dinasztia korából, a kínai főváros 7,8 kilométeres, a Tienanmen-teret és a Tiltott várost is magában foglaló központi tengelye és a kelet-ázsiai ország több ősi szeszesital-készítő műhelye is.
   
A listát új rendszer alapján állították össze, tavaly április óta ugyanis a tartományi kormányzatok gyűjtik össze a világörökség-jelöltségre érdemesnek tartott helyi látványosságokat, és az így összeállt rangsort szakértők tekintik át.
   
Kína látványosságai közül eddig 43 került fel az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára, ebből 30 a kulturális, 9 a természeti és 4 a vegyes kategóriába tartozik. Az UNESCO 1972 novemberében Stockholmban mutatta be a világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezményt, amelyet azóta több mint 180 országban ratifikáltak.

Az egyezmény aláírásával az államok arra vállalnak kötelezettséget, hogy a területükön lévő helyszíneket megóvják és megőrzik a jövendő nemzedékek számára, amennyiben ezt egy adott ország nem teljesíti, lehetőség van a listából való törlésre is. Kína 1985-ben írta alá a dokumentumot. 
   
Kína világörökségi helyszíneinek védelmére nemrég egy felügyeleti központ felállítását is bejelentette, amelynek feladata a jelöltek és a már listára felkerültek fokozott figyelése.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés