bezár
 

zene

2012. 11. 21.
Új zenei uniós program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Zeneszerzők Egyesülete csatlakozott ahhoz a 17 európai országot magában foglaló kortárs zenei programhoz, amelynek célja és küldetése új közönség kinevelése a kortárs zene számára, valamint a résztvevő országok kortárs zenei repertoárjának cseréje az Európai Kulturális Alap támogatásával.

prae.hu

A program és a lebonyolító szervezet neve New Music - New Audiences (Új Zene - Új Közönség) - közölte az MTI-vel Hollós Máté, az egyesület elnöke. A kezdeményezés központi támogatója az Európai Kulturális Alap, amely így lehetővé a művek cseréjét és a programban résztvevő együttesek és vezetőik konzultációit. 
   
Valamennyi résztvevő ország önrészt biztosít belföldi koncertrendezés céljára, ennek mecénása Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hálózatban Magyarországot a Magyar Zeneművészeti Társaság Kamaraegyüttese és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kortárszenei Együttese képviseli, előbbit Hámori Máté, utóbbit Horváth Balázs irányítja.
   
Az egyes országok minden delegált együttesük után 8 kompozíciót küldhetnek a nemzetközi "kottabankba", ebből a kínálatból válogatnak majd más országok előadócsoportjai. Magyarországról így 16 mű kerül a vérkeringésbe - mutatott rá a program jelentőségére Hollós Máté. A magyar együttesek a többi ország által nevezett darabokból kötelesek évente legalább kettőt megszólaltatni. 
   
Az első hangversenyt november 30-án tartják a Fuga - Budapesti Építészeti Központban. A hazai koncerteken a "vendég" alkotások mellett kortárs magyar szerzők - Bolcsó Bálint, Hollós Máté, Tallér Zsófia - repertoárja is megszólal.
   
"A következő két évben rendszeresen jelentkezünk majd izgalmasnak ígérkező hangversenyekkel, amelyeken az európai kortárs zene eddig Magyarországon nem játszott, az együttműködésben aktív országok által ajánlott darabjait adjuk elő változatos környezetben és megvalósításban" - hangsúlyozta az elnök.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés