bezár
 

art&design

2012. 11. 21.
Zoltán Mária Flóra kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Keresztelő Szent János a pusztában című olajfestmény mellett még tíz alkotás lesz látható Zoltán Mária Flóra festőművésztől a Szentképek című, csütörtöktől látható tárlaton a Fuga Galériában Budapesten.

prae.hu

 A művész a nyolcvanas évek vége és 2012 között készült nyolc nagyméretű és három kisméretű olajfestményét mutatja be a december 11-ig látogatható kiállításon.
   
Zoltán Mária Flóra szeszélyesen használ ihlető forrásként bibliai történeteket, szentképeket, valamint klasszikus festményeket, világa nagyon eklektikus - mondta Beke László művészettörténész az MTI-nek.
Az 1992-ben készült Keresztelő Szent János a pusztában című, három méter széles olajfestmény terébe mindenféle alakok kúsznak be, közülük felismerhető egy bárány és egy férfi alakja, a képen a különböző kék színek dominálnak.
   
A 2009-ben készült Repülő fej című, kisebb méretű, négyzet alakú alkotás sötét, majdnem koromfekete felületéből fehér színű kinyíló esernyő tűnik elő. Felette egy brutális, zaklatott női fej profilból látható. A kép a művészettörténész szerint a festőművész rejtett önarcképe.

Legújabb festményei közül bemutatják például a tavaly készült Szentkép című alkotást, amelyen kavargó kék, vörös és fehér foltok láthatók. 
   
Beke László arról is beszélt, hogy Zoltán Mária Flóra művészetét nem hagyták érintetlenül - Botticelli Vénusz születése című alkotása mellett - az Ószövetségből ismert Mózes-történetek sem, emellett nagy hatással volt rá a gyerekkorában átélt holokauszt és annak emléke. Művészetére a legjellemzőbb az úgynevezett újfestészet, amely Magyarországra külföldi minták hatására a nyolcvanas években gyűrűzött be.
   
Zoltán Mária Flóra képein időnként olyan formák vagy alakok jelennek meg, amelyeket nehéz észrevenni. Nonfiguratív festményeket készít ugyan, de ezekből időnként figuratív alkotások lesznek - hangsúlyozta Beke László.
   
Zoltán Mária Flóra 1956 és 1958 között a prágai Képzőművészeti Akadémián tanult. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1962-ben végzett, mesterei Domanovszky Endre, Hincz Gyula és Pór Bertalan voltak. Festmények mellett egyedi rajzokat, könyvillusztrációikat is készít.

Több egyéni és csoportos kiállításon vett részt, legutóbbi tárlata tavaly volt Budapesten.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés