bezár
 

építészet

2012. 11. 20.
Ferencz Istváné a Miskolci Múzsa Díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferencz István építésznek ítélték az idei, immár 11. Miskolci Múzsa Díjat, amely a város legrangosabb kulturális elismerése - jelentette be Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, a kuratórium elnöke a Miskolci Nemzeti Színházban tartott keddi sajtótájékoztatóján.

prae.hu

A Miskolci Múzsa Díjat minden évben a magyar kultúra napja alkalmából adja át az alapítvány a díjazott személyéhez kötődő gálaműsoron a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

A díjátadót jövőre január 18-án tartják, akkor veheti át az elismerést Ferencz István Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, akinek nevéhez több miskolci épület, köztük a Miskolci Egyetem jogtudományi kara és egy egyházi oktatási épületegyüttes is fűződik.
   
Patkó Gyula elmondta, hogy a város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta kuratórium választja ki minden évben a Miskolci Múzsa Díjast, idén tizenhat jelölt közül Ferencz Istvánt. Mint rámutatott az elismerés azokat illeti, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal.
Ferencz István Edelényben született 1944. január 27-én.

A Földes Ferenc Gimnázium után építész diplomáját 1973-ban szerezte meg az Iparművészeti Főiskolán. 1974 és 1976 között elvégezte a Magyar Építészek Szövetsége Mesteriskoláját Miskolcon.

A borsodi megyeszékhelyen 1965-től 1990-ig az Északtervnél dolgozott, egyebek mellett mint szakági főmérnök, illetve irodavezető. 1985-ben kapta meg az Ybl-díjat, a Kossuth-díjjal 2006-ban tüntették ki a táj és az épített környezeti értékek iránti mély tisztelettel végzett példaadó építészeti, belsőépítészeti és oktatói munkásságáért. Ugyanabban az évben Prima-díjat is kapott.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés