bezár
 

színház

2012. 11. 20.
Új PanoDráma-bemutató a Trafóban: 174/B - Az igazság szolgái
Trafó - Kortárs Művészetek Háza 1094 Budapest, Liliom u. 41., 2012. november 22-24. 20h
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 22-én, 23-án és 24-én 20 órai kezdettel mutatja be a PanoDráma új produkcióját, a 174/B – az igazság szolgáit a Trafóban. Az eredeti interjúk fókuszában ezúttal a vádlottakon és a sértetteken kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök. A Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia és Urbanovits Krisztina részvételével készülő előadás zenéjét Melis László szerezte.
2009 novemberben Sajóbábonyban cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés részvevőivel. Az autóban komoly károk keletkeztek, súlyos személyi sérülés nem történt. A vád a fenti paragrafusra hivatkozik, vagyis hogy a támadások motivációja a magyarok gyűlölete, mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele. Ugyanakkor az üléstámlába beállt balta bizonyítja, hogy valóban életveszélyes volt az amúgy rettegésben élő cigányok akciója. Ám van, aki úgy ült két évig előzetesben ártatlanul, hogy az egyetlen tanú, aki hátulról felismerni vélte, már visszavonta vallomását.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/DBl52e4shDM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az előadás mintegy 100 óra interjú, egy évnyi tárgyalási jegyzőkönyv és 1200 oldal perirat alapján mutatja be, mi zajlik az elvileg vak Iustitia templomában Miskolcon.

Két hónapja párhuzamosan próbál két drámapedagógus Augusto Boal fórumszínházi módszereivel hétvégénként három intenzív napon Galgagyörkön, Gyöngyöspatán, Bagon, Budapesten, Hidasnémetiben, illetve Pécs és Miskolc környéki roma és nem roma civilekkel. Belőlük áll majd össze a 12 fős esküdtszék, mely minden este megtárgyalja a bemutatott, nem egyszerű esetet és egyetértés esetén ítéletet hoz róluk.

November 24-én, szombaton 22 órai kezdettel közönségtalálkozón vehetnek részt a Trafó Kávézójában az előadás résztvevőivel.

Próbanaplók:
http://officialtrafo.tumblr.com/post/34291525726/probanaplo-1
http://officialtrafo.tumblr.com/post/34564985462/probanaplo-2
http://officialtrafo.tumblr.com/post/35274877734/probanaplo-3
http://officialtrafo.tumblr.com/post/35561700285/probanaplo-4 

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/uManbOykxlY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

PanoDráma: 174/B – Az igazság szolgái

Szkéné színház

verbatimszínházi előadás közösségi színházi végkifejlettel
2012. november 22-24, Trafó

Előadják:
Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina, valamint 12 civil esküdt

Video: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Dokumentáció: Bíró Dénes 
Zeneszerző: Melis László
Önkéntesek: Gábor Sára, Kallos Viola, Szilágyi Áron, Vajda Viktória
Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
A közösségi projekt vezetői: Feuer Yvette és Szabó Veronika

Koncepció, kreatív producer: Lengyel Anna

Támogatók: NEFMI, NKA, OSI, Kultúra Program, Szinhaz.hu
Koprodukciós partnerek: Archa Színház, Stanica Žilina - Zarečie és 5teKwartier

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés