bezár
 

építészet

2012. 11. 20.
Magyar építészek terve alapján újulhat meg egy ukrajnai monostor környezete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar építészek első díjat nyert terve alapján újulhat meg a lembergi (Lviv) Bernardinus monostor környezete, az UNESCO világörökség részét képező óváros peremén található épületegyüttes környezetének rendezésére a nyugat-ukrajnai város nemzetközi tervpályázatot írt ki.

prae.hu

Déri-Papp Éva, Gazdag András és Szabó Péter nyertes koncepciójában az épületegyüttes környezetét a tervezők a különböző területhasználati módok elemzésével és a helyszínek karakterének erősítésével, finom beavatkozásokkal fogalmazták újra. A magyar építészek terve tizenhárom ország harminc pályaműve közül bizonyult a legjobbnak - mondta el Szabó Péter, az építészcsapat egyik tagja az MTI-nek.
   
A magyar-ukrán határtól 300 km-re fekvő Lemberg közel egymilliós város, Nyugat-Ukrajna legnagyobb városa, gazdasági, művészeti és kulturális központ. A történelmi városközpont peremén áll a Bernardinusok monostora, amelyet négy évszázada építettek a Lengyelországból érkező szerzetesek.

Miután II. József feloszlatta a rendet, az épületegyüttes többször is gazdát és funkciót cserélt, 1991 óta az Ukrán Görög Katolikus Egyház tulajdonában van. Az egykori rendház az Állami Levéltárnak, a gazdasági épületek hivataloknak adnak helyet. Az épületegyütteshez csatlakozva társasházak is épültek.
   
A 2012 nyarán meghirdetett tervpályázat az épületegyüttesen belül és azon kívül elhelyezkedő csatlakozó közterek újragondolására keresett válaszokat, azok meglévő értékeinek megtartásával.
   
Ez már a negyedik, nemzetközi tervpályázattal beindított köztérfejlesztési projekt Lemberg városában az elmúlt években. Az első projekt, amelyet 2010-ben szintén egy óvárosi köztérfejlesztére írtak ki, már a kivitelezés fázisában tart.
   
Szabó Péter elmondta, az eredményhirdetés után sajtótájékoztatóval egybekötött előadás keretében beszéltek tervükről a helyi városvezetésnek, ahol a város polgármestere elmondta, a város felújításokra szánt forrásainak függvényében akár 2-3 éven belül elkészülhet a köztérfelújítási munka.
   
A tervpályázat meghirdetőinek közleménye szerint az magyar építészek munkája terei tisztaságával és egyedülállóan nyugodt hangulatával győzte meg a zsűrit.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés