bezár
 

zene

2012. 11. 20.
A Mark Lanegan Band koncertezik az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A seattle-i grunge stílus egyik alapító atyja, Mark Lanegan játszik zenekarával csütörtökön a fővárosi A38 állóhajón.

prae.hu

A Screamig Trees és a stoner rock alapcsapata, a Queens of the Stone Age egykori énekese, bluesos rockballadák előadója először lép fel Magyarországon, és idei, Blues Funeral című lemezét mutatja be zenekarával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
   
Az 1967-ben született amerikai énekes-dalszerző a nyolcvanas évek közepén a Screaming Treesben kezdte pályafutását, a szélesebb közönség számára azonban csak 2000 körül lett ismert, amikor Josh Homme, a Queens of the Stone Age frontembere elhívta a Rated R című album stúdiófelvételeire, és Lanegan öt évre a zenekarban "ragadt". 
   
Közben folytatta az 1990-ben (még a nirvanás Kurt Cobain és Krist Novoselic társaságában) elkezdett szólókarrierjét, és lemezeire az akkori legizgalmasabb amerikai zenészeket hívta el. Közöttük volt Layne Staley (Alice In Chains), Ben Shepherd (Soundgarden), a már említett Josh Homme, Nick Oliveri (Kyuss), PJ Harvey, Duff McKagan (Guns N' Roses, Velvet Revolver) vagy Michel McCready (Pearl Jam).
   
2004-ben kezdődött együttműködése Isobel Campbell-lel, a finom hangulatairól elhíresült glasgow-i popzenekar, a Belle & Sebastian énekesnő-csellistájával, ami három nagyszerű közös lemezt - Ballad of the Broken Seas (2006), Sunday at Devil Dirt (2008), Hawk (2010) - eredményezett. Lanegan hangját felfedezte magának a grunge-on és a stoneren túli világ is, elsősorban brit elektronikus zenészek: sötét, démoni éneke ott kavarog az UNKLE, a Soulsavers vagy Tim Simenon (Bomb The Bass) lemezein. Az Afghan Whigs-ből ismert Greg Dullival egy duót is létrehozott Gutter Twins néven, ami 2003 és 2009 között volt aktív.
   
Közreműködött filmek zenéiben, például a nemrég Magyarországon is bemutatott Fékezhetetlen (Lawless) című gengszterfilmhez készített két feldolgozásban, a Velvet Undergroud White Light/White Heatjében, illetve Captain Beefheart Sure 'Nuff 'N Yes I Do-jában ő énekel.
   
A Mark Lanegan Band tagjai: Mark Lanegan (ének), Steven Jassens (gitár), Aldo Struyf (gitár, billentyűsök, effektek), Frederic Jacques (basszusgitár), Jean-Philippe De Gheest (dob).
   
Csütörtökön az A38-on a belga posztrock-zenekar, a Creature With The Atom Brain, valamint a brit gitáros-énekes, Duke Garwood és a zenekar basszusgitárosa, Frederic "Lyenn" Jacques melegít be a Mark Lanegan Band előtt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés