bezár
 

színház

2012. 11. 19.
PanoDráma-bemutató a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A PanoDráma új produkciója 174/B - Az igazság szolgái címmel csütörtöktől szombatig látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Szkéné színház

A "verbatimszínházi előadás közösségi színházi végkifejlettel" műfaji megjelölésű produkció eredeti interjúk alapján készül, amelyek középpontjában a vádlottakon és a sértetteken kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök. Az előadás mintegy 100 órányi interjú, egy évnyi tárgyalási jegyzőkönyv és 1200 oldal perirat alapján dolgozza fel a választott témát.
   
A Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia és Urbanovits Krisztina részvételével készülő előadás zenéjét Melis László szerezte, a kreatív producer Lengyel Anna.
   
"2009 novemberben Sajóbábonyban cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés részvevőivel. Az autóban komoly károk keletkeztek, súlyos személyi sérülés nem történt.

A vád a fenti paragrafusra hivatkozik, vagyis hogy a támadások motivációja a magyarok gyűlölete, mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele. Ugyanakkor az üléstámlába beállt balta bizonyítja, hogy valóban életveszélyes volt az amúgy rettegésben élő cigányok akciója. Ám van, aki úgy ült két évig előzetesben ártatlanul, hogy az egyetlen tanú, aki hátulról felismerni vélte, már visszavonta vallomását" - áll az előadás ismertetőjében.
   
Mint írják, két hónapja párhuzamosan próbál két drámapedagógus Augusto Boal fórumszínházi módszereivel hétvégénként Galgagyörkön, Gyöngyöspatán, Bagon, Budapesten, Hidasnémetiben, illetve Pécs és Miskolc környéki roma és nem roma civilekkel. Belőlük áll össze a 12 fős esküdtszék, amely minden este megtárgyalja a bemutatott esetet, és egyetértés esetén ítéletet hoz róluk.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés