bezár
 

zene

2012. 11. 19.
Muse-koncert kedden az Arénában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rockzene egyik aktuális világsztár csapata, a brit Muse ad koncertet kedden este a Papp László Budapest Sportarénában. Az együttes másfél hónapja megjelent új albumát, a The 2nd Law-t bemutató turnéja keretében lép fel Magyarországon, két év szünet után.

prae.hu

 A budapesti koncertet a szintén brit Everything Everything nyitja, a Muse várhatóan 21 órakor lép színpadra és két órát játszik. A turnén egy négyoldalú, gigantikus mozgó videodíszlet adja a látvány alapját, amelyet lézerekkel és füstgépekkel is kiegészítenek a koncert folyamán - közölte a szervező Live Nation az MTI-vel.
   
A Muse hétfőn este Bécsben lép fel, a felszerelést húsz kamionnal és négy busszal éjszaka szállítják át Budapestre és hajnalban kezdődik az építés az Arénában. A turnén a zenekar szinte teljes egészében eljátssza új lemeze anyagát; múlt pénteken Bolognában például a 13 albumdalból tízet mutattak be.
   
A Devon megyéből 1994-ben indult brit csapat (Matt Bellamy - ének, gitár, billentyűs hangszerek, Chris Wolstenholme - basszusgitár, ének, Dominic Howard - dob, ütőhangszerek, szintetizátor, programok) új, sorrendben hatodik stúdióanyaga, a The 2nd Law három évvel követte a Muse eddigi talán legfontosabb lemezét, a The Resistence-t, amely a világ legkeresettebb fesztivál- és stadionkoncert-fellépői közé emelte a zenekart.
   
A The 2nd Law-n megtalálható a Survival című felvétel, amely az idei londoni olimpia hivatalos dala volt (a Muse fellépett a záróünnepségen), a lemezt bevezető első dal és klip pedig a Madness című számhoz készült.
   
A gyakran a Queen 21. századi megfelelőjének nevezett Muse igyekszik egyensúlyozni a különböző műfajok és stílusok között, ami nem vezet egységes hangzáshoz, viszont a dallamok, a szövegek, a megszólalás izgalmas világot tár elénk. A legtöbb számot Matt Bellamy, a Muse "agya" szerezte, két kompozíciót Chris Wolstenholme basszusgitáros jegyez, aki a korábbiaktól eltérő módón maga is énekli ezeket. A The 2nd Law vezette a brit albumlistát, az amerikai Billboard 200-on pedig második volt megjelenése után.
   
Az együttes titka elsősorban a szokatlan énektémákban, az érzelmes és szenvedélyes előadásmódban, Matt Bellamy különleges hangjában, az újszerű hangzásban rejlik. A Muse egyfajta elegye a progresszív rocknak, a glamnek, az elektronikának és az kísérleti zenének; utóbbi miatt a Radioheadhez is szokták hasonlítani.
   
A Muse első teljes stúdióalbuma, az 1999-ben megjelent Showbiz mérsékelt sikert aratott, a nagy-britanniai áttörést a 2001-es Origin of Symmetry jelentette, rajta a Hyper Music című slágerrel. Ezzel az anyaggal a 2002-es Sziget fesztiválra is eljutottak, de felejthető koncertet adtak. 2003-ban az Absolution című lemezzel sikerült az amerikai piacot meghódítaniuk, a 2006-os Black Holes and Revelations pedig a megjelenést követő egy héten belül vezette a brit albumlistát.
   
A 2009 őszén kijött The Resistance rendkívüli eladásokat produkált: tizenkilenc országban lett listavezető. Bellamy azt mondta, a lemez történetét George Orwell 1984 című könyve inspirálta. A Muse kísérletező kedvét mutatja, hogy két klasszikus francia zeneszerző művéből, Frédéric Chopin Asz-dúr noktürnjéből, valamint Camille Saint-Saëns Sámson és Delila című operájából is hallható részlet azon a lemezen.
   
A Muse eddig 15 millió albumot adott el világszerte és a The Resistence-ért 2011-ben megkapta a legjobb rock album Grammy-díját. A zenekar 2010-ben visszatért a Sziget fesztiválra, ahol óriási sikert aratott. Néhány hónappal ezelőtt a New Musical Express olvasói a Muse-t szavazták meg a valaha volt legizgalmasabb koncertzenekarnak. Fellépett velük már The Edge a U2-ból, Eminem, Dave Grohl a Foo Fightersből vagy Brian May a Queenből.
   
A The 2nd Law-t bemutató európai turné október 16-án indult a franciaországi Montpellier-ben, a csapat november 11-én fellépett az MTV European Music Awards gáláján Frankfurtban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés