bezár
 

zene

2012. 11. 17.
Gereben Zita új jazzy-lemezét az Akváriumban mutatja be
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A dzsessz és a pop határán táncoló, talán az utóbbihoz közelebbi, "jazzys" lemezt készített Gereben Zita, akit az elmúlt időszakban a Gringo Sztár énekesnőjeként ismert meg a szélesebb közönség. Az Our Places című friss album bemutatója szerdán lesz a fővárosi Akváriumban.

prae.hu

"A két évvel ezelőtt megjelent, szintén könnyed hangvételű, de dzsesszcentrikus első anyaghoz képest valóban több a popos, groove-os elem az Our Places-en. Ennek nincs köze ahhoz, hogy az elmúlt másfél évben a Gringo Sztárral léptem fel, hiszen mostani lemezem írása zenész- és alkotótársaimmal már a Geszti Péter-féle projekt előtt elkezdődött" - idézte fel Gereben Zita az MTI-nek. Az Our Places című albumot a Hunnia Records adta ki.

Hozzátette, hogy talán azért fordult poposabb irányba, mert annak idején például az Emil.RuleZ!-ben kifejezetten jól érezte magát ebben a műfajban. "Azt hiszem, a jövőben is megmaradok ingázónak a dzsessz és a pop között, nem gondolom, hogy dönteni kellene a kettő között".

Gereben Zita 12 évesen a Magyar Rádió Gyermekkórusában kezdett énekelni, később elvégezte a Kőbányai Zenei Stúdiót, 2008-ban pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékén az ének szakon szerzett diplomát. Énekelt a Modern Art Orchestrával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Freestyle Chamber Orchestrával, a Transform Quintettel és az Emil.RuleZ!-zel is, tavaly óta Sapszon Orsolyával együtt a Gringo Sztár énekesnője. 2007-ben alapította meg kvintettjét, ezzel a formációval készítette első lemezét is 2010-ben Ready for the Sun címmel.

"Maradtam az angol nyelvű saját daloknál, mert azt éreztem, hogy akárcsak a dzsesszes, az annál kissé poposabb jazzys dalok is ritmikailag így szólalnak meg igazán jól. Ugyanakkor azt tervezem, hogy a majdani harmadik albumomon magyar szövegek lesznek, bár talán annak dalai még távolabb lesznek a dzsessztől" - fejtette ki.

Az énekesnő kitért arra, hogy bár beszél angolul, a mostani szövegeket - amelyek témája legtöbbször a szerelem - Szalai Tamás jegyzi, "ő az, aki személyes gondolataimat, érzéseimet a legjobban képes egy másik nyelvre átültetni". Gereben Zita elmondta: a zenéket kvintettje két tagjával, Horváth "Tojás" Gábor billentyűssel és Gyémánt Bálint gitárossal közösen írja, sokszor úgy, hogy lekottázza nekik elképzeléseit, és ezeket együtt dolgozzák ki és hangszerelik.

"November 21-én az Akvárium Klubban mindkét eddigi lemezünkről fogunk játszani, de természetesen elsősorban az új anyag dalait mutatjuk be. Vendéget nem hívtunk, viszont a repertoárban lesz meglepetés. Decemberben trió felállásban, akusztikusan is lesz fellépésünk Gáborral és Bálinttal, az évadzáró koncertet pedig a Budapest Jazz Clubban tartjuk december 20-án" - mesélte az énekesnő.

A Gereben Zita Quintettben Eged Márton játszik basszusgitáron, Gálfi Attila pedig dobol.

Gereben Zita elmondta, hogy a Geszti Péter által vezetett népszerű Gringo Sztárral is folytatják a koncertezést, és a tervek szerint 2013-ban nekifognak egy új album készítésébe.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés