bezár
 

irodalom

2012. 11. 15.
Klubot indít a kortárs verseket megzenésítő Göncölszekér együttes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klubkoncertsorozatot indít a TEMI Fővárosi Művelődési Házban a kortárs költők verseit megzenésítő Göncölszekér együttes.

prae.hu

A zenekar a tavaly megjelent bemutatkozó album, a Minden perc itthagy által kijelölt irányban továbblépve a fiatal és a középnemzedék lírájából válogatva formálja repertoárját, amelynek középpontjába a város tematikáját állítja. A Fehérvári úton havi rendszerességgel, szombat esténként lesznek folyamatosan megújuló műsorok - tájékoztatta Baló András Márton, a Göncölszekér vezetője az MTI-t.
   
Mint elmondta, a Göncölszekér Klubban a házigazda mellett költő és zenész vendégek is fellépnek. A Fővárosi Művelődési Házban hallható dalok/versek témái között szerepelni fognak a városi élet helyszínei, élményei, az emberi kapcsolatok esélyei az elidegenedés világában, a mulandóság átélése és a maradandó keresése, a szüntelen mozgás, az utazó találkozása az ismeretlennel.
   
A Göncölszekér évekkel ezelőtt hobbizenekarként indult, a régi Kaláka-rajongó Baló András Márton kezdeményezésére. A verseket megzenésítő csapat 2008-ban készített egy négyszámos maxi CD-t, amelyet szerzői kiadásban jelentetett meg.

A jelenlegi felállás: Baló András Márton (ének, mandolin, bendzsó, harmonika, harangjáték), Erdősi Péter (ének, gitár, ukulele), Fekete Dániel (ének, furulya, koncertina), Balog Péter (akusztikus basszusgitár, zongora, hangmérnök).
   
A formáció hangzásában, műfaji sokszínűségében, vokális lehetőségeiben egyaránt a nagy elődöt, a Kalákát idézi.

"Nagyra tartjuk a Kaláka által teremtett versmegzenésítő iskolát, mozgalmat, ugyanakkor mi a kortárs, és ezen belül is a fiatal, 30-40 éves költők munkásságára összpontosítunk, elsősorban azért, mert ennek a korosztálynak a műveit ritkán zenésítik meg. Ráadásul gyakran hallani, hogy a mai versek absztraktak, elvontak, holott ez egyáltalán nincs így, sőt, a maiak ugyanúgy visszanyúlnak a hagyományokhoz formailag is" - mondta korábban a zenekarvezető az MTI-nek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés