bezár
 

art&design

2012. 11. 14.
A múzeumok jövőjéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A múzeumok jövőjéről, túlélési praktikáiról szól az a kétnapos szakmai konferencia, amelyet Határok feszegetése: innováció és a múzeumok jövője mottóval rendez a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Pakson csütörtökön és pénteken.

prae.hu

Mintegy száz szakmabeli részvételére számít a múzeumok társadalmi elismertségének megőrzésére és emelésére törekvő Pulszky Társaság idei szakmai konferenciáján. Az elmúlt 15-20 évben jelentős változások zajlottak a múzeumi világban, ma már a múzeumoknak is bizonyítaniuk kell létjogosultságukat a közönség, a fenntartók felé - mondta Deme Péter elnök az MTI-nek.
   
Ezt elsősorban kiállításokkal és a műtárgyak felnőtt és gyermeklátogatók számára történő „hasznosításával”, azaz a múzeumpedagógia, az andragógia, a közművelődés eszköztárával érhetik el - Ez nem jelenti azt, hogy megszűnik a gyűjtés, a feldolgozás a tudományos munka, de erre alapozva sokkal aktívabban kell részt venniük a múzeumoknak a társadalom életében – vázolta az elnök. 
   
Az új elvárásokon túl a fenntartóváltások is kihívás elé állítják a múzeumokat. Mindezek tükrében választották mottóul a Határok feszegetése: innováció és a múzeumok jövője témakört. A fenntartóváltás miatt a kis múzeumok esetében érezzük a legnagyobb bizonytalanságot, legtöbb kérdést – fogalmazott Deme Péter. Mint elmondta, ezért ezzel a témával külön szekció foglalkozik majd, ahol többek között a paksi és a gödöllői múzeumok mutatkoznak be.
   
A tanácskozás során számos jó gyakorlatot mutatnak be, köztük a megújuló kiállítás-rendezés praktikáit. Itt olyan előadókat hallgatnak meg, akik maguk, vagy az általuk képviselt intézmény az elmúlt időszakban „átütő” kiállításokat rendeztek. Köztük lesz Bajzáth Judit a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese és Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója.
   
A tanácskozást záró kerekasztal-beszélgetésen mások mellett Csorba László, a Nemzeti Múzeum és Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója fejti ki véleményét a múzeumi határok feszegetéséről.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés