bezár
 

film

2012. 11. 14.
Magyar Filmhét Bukarestben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is megrendezik a Magyar Filmhetet Bukarestben: november 19. és 25. között számos magyar alkotást, köztük több, nemzetközi díjakkal is elismert filmet láthat a román főváros közönsége.

prae.hu

A Balassi Intézet bukaresti magyar intézete hatodik alkalommal szervezi meg a Magyar Filmhetet, amely idén az intézet alapításának huszadik évfordulója jegyében zajlik. Ezért a szervezők húsz filmet tűztek műsorra a 2009 és 2012 közötti magyar termésből - közölte szerdán a Balassi Intézet az MTI-vel.
   
A filmhét keretében egy napot a 130 éve született Kodály Zoltánnak szentelnek, így bemutatják például Györffy Szabolcs Kodály-generációk című dokumentumfilmjét. A programban szerepel Mispál Attila Hív a hold című portréfilmje is, amely Christian Paccoud párizsi harmonikásról készült.
   
Az eseménynek idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiója ad otthont, amely Bukarest egyik legismertebb és legkedveltebb, európai filmeket bemutató mozija.
   
A rendezvény Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmjével rajtol. A bukaresti bemutatón jelen lesz Lemhényi Réka, a film vágója, akivel a következő napon a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai beszélgethetnek.
   
A filmhéten levetítik többek között Bergendy Péter A vizsga című játékfilmjét, Török Zoltán Vad Magyarország című tudományos-ismeretterjesztő munkáját, Gárdos Péter rendezését, a Tréfát, Hules Endre A halálba táncoltatott leány című táncfilmjét, valamint az Üvegtigris 3 című vígjátékot Rudolf Péter rendezésében.
   
Az idei filmhét újdonságaként bemutatkozik a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is, amely szintén az idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A Magyar Filmhét keretében kiállításon mutatják be a fesztivál húsz plakátját, de levetítenek nyolc rövidfilmet is a marosvásárhelyi seregszemle terméséből.
   
A szervezők az elmúlt években kialakult hagyománynak megfelelően egy román-magyar koprodukciót is műsorra tűznek: a választás idén a több nemzetközi díjat is elnyert Aglaja című filmre esett, amelyet Deák Krisztina rendezett.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés