bezár
 

irodalom

2012. 11. 13.
Hétmilliárdot költöttek könyvekre a csehek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy hétmilliárd koronát - több mint hetvenmilliárd forintot - költöttek tavaly a csehek könyvekre. Egy-egy kötetért átlagban 240 koronát fizettek.

prae.hu

 A cseh könyvpiacról készült legújabb jelentés szerint tavaly mintegy 16 ezer könyvcím jelent meg Csehországban, ami hét százalékkal kevesebb, mint három évvel korábban. "Tavaly mintegy kétezerrel kevesebb könyvcím látott napvilágot, mint 2008-ban, amikor első ízben emelték a könyvek áfáját" - mondta Marcela Turecková, a cseh könyvkiadók szövetségének titkára kedden újságíróknak.
   
Egy korábbi statisztika szerint 2010-ben a csehek átlagban öt könyvet vettek 1214 korona összértékben. Ezt megelőzően 2007-ben készült kimutatás a cseh könyvkiadásról: akkor egy-egy cseh polgár átlagban 6,6 könyvet vett, amelyekért összesen 1303 koronát fizetett.
   
A mostani statisztikából kiderült, hogy Csehországban több mint 550 általános és mintegy 50 szakosodott könyvesbolt működik. A nagy könyvkereskedő cégek - Euromedia Group, Kosmas, Pemic Books - önálló, saját üzlethálózatot működtetnek, és mindegyiknek internetes könyváruháza is van.
   
Tavaly mintegy 2500 kiadó, magánszemély és szervezet jelentetett meg legalább egy könyvet, ami éves szinten nyolc százalékos csökkenést jelent. Az országban 235 olyan könyvkiadó van, amely tavaly több mint tíz címmel szerepelt a piacon. A legnagyobb könyvkiadók az Albatros Media, az Euromedia Group és a Grada Publishing.
   
Folyamatosan emelkedik a Csehországban kiadott e-könyvek száma. Jelenleg már néhány ezer kötet kapható, de ilyen könyveket csak 150 kiadó forgalmaz. "Tavaly emelkedett azoknak a kiadóknak a száma, amelyek a papírkönyvek mellett elektronikus könyveket is kiadnak" - erősítette meg Turecková.
   
A cseh kulturális minisztérium 2011-ben 28,8 millió koronával támogatta a könyvkiadást, ami 4,5 millióval kevesebb, mint az előző évben volt. A régiók (megyék) összesen 8,7 millió koronás támogatást nyújtottak elsősorban a regionális szempontból fontos művek kiadásához.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés