bezár
 

art&design

2012. 11. 12.
Boldog bábok, beszédes babák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Boldog babák - beszédes bábok címmel kiállítás nyílik Ida Bohatta osztrák meseíró és illusztrátor emlékére a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban csütörtökön.

prae.hu

Ida Bohatta (1900-1992) halálának 20. évfordulójára Csillag Péter, a műterem-múzeum vezetője elhatározta, hogy a bécsi művész könyveiből, illusztrációiból, valamint bábokból és babákból tárlatot szervez, mert Csillag Évával közösen Bohattának több mint 70 könyvét fordították le magyarra - mondta el az MTI-nek Csillag Péter. 
   
A babakiállítás anyagában láthatók lesznek Tóth Sándor (1904-1980) avantgárd bábjai, amelyeket az Arcenciel társulatban mutattak be Párizsban és Budapesten, a Színháztörténeti Múzeum adja kölcsön őket. A festő és bábművész fia, Tóth Gábor Sándor megemlékezést is fog tartani édesapja bábművészetéről, pedagógiai munkásságáról. Az 1937-es párizsi világkiállításon Molnár-C. Pál festőhöz hasonlóan ő is Aranyérmet kapott Az ember tragédiája című színdarabhoz készített bábokért.
   
A másik kölcsönző Pirk Jánosné Remsey Ágnes (1915-2010), akinek bábjait országszerte láthatták vándorkiállításon, legutóbb Szentendrén. A család hagyatékából nemcsak a művészi ihletettségű és kivitelezésű bábok láthatók a műterem-múzeumban, hanem Remsey Ágnes virágokról és bábokról készült finom akvarelljei is.
   
Olaj Pálné Bíró Aranka és Perlik Tímea babakészítők rendszeres díjazottjai a győri és más babakészítő versenyeknek, az ő babáik történelmi nagyjainkat és a ruhák, divatok történetét fogják megidézni korhű kivitelezésben.
   
Az ünnepek előtti időben a Családi napokon ajándékkészítésre, babavarrásra, bábozásra nyílik lehetőség a gyerekek és felnőttek számára, akik a MCP Műterem-Múzeumban előadásokat is hallhatnak a 75 éve történt - Párizsi világkiállítás 1937 című előadássorozatban.

A világkiállítást elevenítik fel képpel, szóval, zenével a Molnár-C. Pál és Párizs című kiállítás képei között - tette hozzá Csillag Péter. Karácsonyi vásár is várja a látogatókat: reprodukciók, művészeti könyvek, Ida Bohatta mesekönyvei, babák és kisebb-nagyobb ajándéktárgyak között válogathatnak az érdeklődők.
   
A kiállítás 2013. január 26-ig tart nyitva.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés