bezár
 

színház

2012. 11. 12.
Vegyes kritikával fogadták a Rettegett Ivánt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vegyes kritikával fogadta a kritika a Rettegett Iván című balett rég várt visszatérését a moszkvai Nagyszínház színpadára.

Szkéné színház

A televíziós beszámolók szerint a közönség nagy tapssal jutalmazta múlt csütörtökön a tánctörténeti eseményt. Közvetlenül a bemutató után Jurij Grigorovics, a táncművet 37 év után felújító koreográfus is elégedetten nyilatkozott a főszerepekben fellépő táncosok és a balettkar teljesítményéről. 
   
A Rettegett Iván balett az évad egyik legjobban várt eseménye a Bolsojban. Az orosz sajtóban azonban vegyes a fogadtatása a felújításnak. 
   
"A Rettegett Iván mégsem olyan szörnyű, mint amilyennek az ősbemutató nézői leírták" - értékelte az előadást hétfőn a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap. A szerző, Anna Galajda emlékeztetett arra, hogy az először 1975-ben Grigorovics által színpadra állított, az orosz történelem egyik legkegyetlenebb alakjáról szóló balett mennyire népszerű volt külföldön, és mennyien bírálták az egykori Szovjetunióban. A táncmű miatt Grigorovics sok hívét elveszítette, holott korábban éppen újítói munkássága miatt kedvelték.
   
A Rettegett Iván balett nyugati népszerűségét az ellenzékiség megjelenítése teremtette: a középkori történelembe a hetvenes évek Szovjetuniójának problémáit is becsempészte a híres orosz koreográfus.
A Rosszijszkaja Gazeta kritikusa egyaránt dicsérte a főszereplőket és a tánckart. 
   
A Kommerszant cikkírója viszont arra emlékeztetett, hogy a balett nem politikai okokból tűnt el 1990-ben a Bolsoj színpadáról, hanem mert az Iván cárt táncoló Irek Muhamedov Angliába disszidált.
   
"A Rettegett Iván nem viselte el a művészi engedelmességet" - írta Jelena Gubajdullina a felújított balettről az Izvesztyija című orosz lapban. A kritikus megállapítása szerint Jurij Grigorovics koreográfus balettjének legjobb időszaka letűnt. A mester nem tudta azt megújítani és a főszerepet táncoló Dmitrijenko nem ért fel a teljesítménynek arra a magaslatára, amelyet elődei nyújtottak. 
   
Prokofjev zenéje ugyanakkor, amelynek felhasználásához örökösei kivételesen járultak hozzá, ugyanolyan hatásos - írta a kritikus, és dicsérte Szimon Virszaladze, a Bolsoj 1989-ben elhunyt grúz tervezője által megálmodott díszleteket, és kosztümöket. 
   
A Rettegett Iván balettre a Bolsojba szinte lehetetlen jegyet kapni annak ellenére, hogy az interneten 21 ezer forintnak megfelelő összegért árulják a legolcsóbb belépőket.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés