bezár
 

film

2012. 11. 12.
Nem tárgyalják a Jobbik filmforgalmazási javaslatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem támogatta a magyar filmforgalmazás átalakítását célzó, Novák Előd (Jobbik) által beterjesztett törvénymódosítási csomag tárgysorozatba vételét hétfői ülésén az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága.

prae.hu

Indoklásában a képviselő hangsúlyozta: nem elég a magyar filmgyártás átalakítása, a forgalmazás rendszerének reformjára is szükség van.
Novák Előd emlékeztetett arra, hogy a Cinema City International (CCI) egy felvásárlás eredményeképp 80-90 százalékos részesedésre tett szert a magyar mozipiacon.

A fúziót követően a Kálomista Gábor vezette Magyar Producerek Szövetsége panasszal élt a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), az azonban a 15 milliárd forintos törvényi minimum alatti forgalom miatt érdemben nem járt el.
   
A CCI monopolközeli helyzete és a magyar filmek nézőkhöz való hatékonyabb eljuttatása érdekében a javaslat a hazai mozik vetítéseinél legalább 10 százalékban rögzítette volna a magyar filmek arányát, áfamentessé tette volna a magyar filmekre szóló jegyvásárlásokat, és lehetővé tette volna, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a 15 milliárd forintos forgalom alatt is vizsgálja a vállalati fúziókat.
   
Novák Előd kiemelte, a CCI a tulajdonosa az egyik legnagyobb hazai forgalmazónak, a Forum Hungarynek is, így még "nyomasztóbb" a piaci fölénye, amellyel a képviselő szerint vissza is él. Erre példa az úgynevezett vászonhasználati díj - a forgalmazóktól digitalizási hozzájárulást kérnek a multiplexek -, amely ellen szintén fellépne a jobbikos képviselő módosító indítványa.
   
Novák Előd javaslatcsomagját a bizottság 5 igen és 11 tartózkodás mellett nem vette tárgysorozatba.
   
Hétfői ülésén a kulturális bizottság szavazott a mozgóképtörvényhez beterjesztett további módosító indítványokról is; többek között a filmforgatási célú területhasználati díjak egységesítéséről szóló javaslatról, amely a bizottság többsége mellett a kulturális tárca támogatását is megkapta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés