bezár
 

irodalom

2012. 11. 07.
Átadták az Akadémiai Kiadó nívódíjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenhárom kiemelkedő tudományos kötet és szerzői részesültek 2012-ben az Akadémiai Kiadó nívódíjában, a kitüntetettek között szerepel szerkesztői minőségben Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, illetve Simonyi Károly akadémikus A fizika kultúrtörténete című művének bővített változata.

prae.hu

Az elismeréseket szerdán adták át a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában.
   
1974 óta jutalmazzák kiadói nívódíjjal a kor legjelesebb hazai tudományos munkáit. A díjazottak az MTA tudományos osztályainak jelölése alapján, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és a kiadó gondozásában megjelent művek közül kerülnek ki - emlékeztetett az Akadémiai Kiadó MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Nívódíjban részesült Kósa László Művelődés, egyház, társadalom című kötete, amelynek tanulmányai a magyar társadalom és a kultúra felekezeti tagozódását elemzik, valamint azt, hogy miként találták meg helyüket az egyházak a felvilágosodás után a polgárosodó magyar társadalomban.
   
Kitüntették az 1951 óta megjelenő Művészettörténeti Értesítőt, valamint az 1966-ban alapított matematikai folyóiratot, a Studia Scientiarum Hungarica-t.
   
Nívódíjjal ismerték el Schneider Imre, Harangi Ferenc, Sebők Béla angol nyelvű, a leggyakoribb ekcémaformát, az atópiás dermatitist részletesen bemutató kézikönyvet (Clinical and pathological aspects of atopic dermatitis), valamint a 2009-ben alapított Interventional Medicine and Applied Science című folyóiratot, amely a dinamikusan fejlődő intervencionális, minimálisan invazív beavatkozások határterületeivel, illetve alkalmazott orvostudományi kutatásokkal foglalkozik.

A díjazottak között van Reményi Károly Energetika - CO2 - felmelegedés című kötete, amelyben a szerző a szén-dioxidnak a légkör globális felmelegedésére gyakorolt hatását tárgyalja, feltárva és elemezve az ellentmondásokat.
   
Hiánypótló a Keserű György Miklós szerkesztésében megjelent A gyógyszerkutatás kémiája című munkája és Darók Judit Növényanatómiai-botanikai terminológiai szótára. A díjazottak között van Zalai Ernő Matematikai közgazdaságtan című kétkötetes munkája, amely a laudáció szerint "a magyar közgazdaságtan mérföldköve".
   
Kitüntették a legrégibb idegen nyelven megjelenő hazai jogtudományi folyóiratot, az Acta Juridica Hungarica-t, valamint Mezősi Gábor Magyarország természetföldrajza című kötetét.
    
Nívódíjban részesült Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete című kötete, amely a kiadó méltatása szerint "az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését tárja elénk a kezdetektől napjainkig". A most megjelent ötödik, bővített kiadás számos olyan szakaszt tartalmaz, amelyek a 20. század utolsó évtizedét is átfogják, de csak most jutnak el a hazai olvasókhoz".
   
Jutalmazták Enyedi György Városi világ című kötetét, amelyből a közlemény szerint "nemcsak kritikai áttekintést kapunk a városkutatás szakirodalmáról (…), városok típusairól, hanem betekinthetünk a várost, mint települést alakító tényezők egymásra hatására. Működésében láthatjuk a várost, mint lakhelyet, mint egy emberi közösség életkeretét, mint a térséget szervező települést".
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés