bezár
 

film

2012. 11. 06.
A szocializmust idézi meg az Átrium
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A vendég, aki benézett és 46 évig maradt címmel tart egész napos programot az Átrium Film-Színház november 7-én. A budapesti intézetben filmvetésekre, beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

prae.hu

A Margit körúti moziban archív híradós és propagandafelvételek, szovjet klasszikusok, valamint egy mai, hollywoodi minőségű orosz sci-fi lesz látható a délután kettőkor kezdődő programban - tájékoztatta az MTI-t az Átrium Film-Színház.
   
A vetítéseket beszélgetések kísérik, amelyek során szakértők igyekeznek megismertetni a jelenlévőkkel a kort. "Mindeközben a filmszínház kávézójában videoinstallációk, super 8-as és animációs filmek, valamint egyéb szocialista dizájnelemek tarkítják a teret, a vendégek pedig a retro-büfé kínálatával ismerkedhetnek - a vodka, a traubi és a zsíroskenyér kovászos uborkával garantált" - olvasható a sajtóközleményben.
   
Délután négykor a Szállnak a darvak című, Mihail Kalatazov rendezte filmet vetítik orosz nyelven magyar felirattal. "Kalatazov legismertebb munkája, amely első szovjet filmként elnyerte a cannes-i Arany Pálmát. A Sztálin utáni olvadás egyik első megnyilvánulása, hogy egy háborús film szólhatott emberi esendőségről, szerelemről az addig látott egydimenziós hősök helyett" - írja a mozi az ismertetőben. 
   
Élőzenei kísérettel lesz látható Dziga Vertov némafilmje, az Ember a felvevőgéppel este hatkor; az avantgárd dokumentumfilm Kijev, Moszkva és Odessza egy napját ábrázolja a hajnali ébredéstől késő éjig, "hőse azonban maga a felvevőgép". 
   
Este nyolckor a Lakott sziget című filmet tűzik műsorra. Fjodor Bondarcsuk rendező a Sztalker alkotóinak, Arkagyij és Borisz Sztrugackijnak a monumentális sci-fi regényéből forgatta a 36 millió dolláros büdzséjű szuperprodukcióját, amely "a vizuális trükkök mellett filozófiai-társadalomkritikai kérdéseket is felvet" - olvasható a programban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés