bezár
 

irodalom

2012. 11. 05.
2,4 milliárdos kulturális zárolás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervek szerint 2,4 milliárd forintot zárolnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkárságánál - mondta a kultúráért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.

prae.hu

 L. Simon László hangsúlyozta, hogy ez az összeg még nem tekinthető véglegesnek. "Az, hogy ez így is marad, még sok mindentől függ. Ennél többet nem tudok jelenleg mondani" - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a kulturális élet finanszírozása nem kerül veszélybe. "A nagy állami intézmények többségét egyáltalán nem fogja érinteni a zárolás" - szögezte le.
   
Az államtitkár arról is beszélt, hogy van "reális esélye" annak, hogy a zárolandó 2,4 milliárd forint egy részét visszakapja a kulturális terület. "

"Nem azt mondom, hogy konkrétan ez az összeg kerül vissza, de van rá esély, hogy más forrásból visszapótoljuk a kieső összegeket" - vélekedett.
   
A tárca nem szervezi ki a művészetek, a kultúra finanszírozását a Magyar Művészeti Akadémiába - közölte L. Simon László. Az államtitkár elmondta, Balog Zoltán, az Emmi vezetője nem fogalmazott egyértelműen a Hír Televízió Péntek8 című műsorában.

"Természetesen az átszervezés nem érint mindent, például a Magyar Nemzeti Filmalap vagy a Nemzeti Kulturális Alap forrásait senki nem akarja az MMA alá szervezni. Olyan feladatokra gondolt a miniszter úr, mint például a Nemzet Színésze, vagy az egyéb kiemelkedő jelentőségű, életjáradékkal járó cím odaítélése, finanszírozása" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, ezeket az elismerő címeket új rendszerben, megnövelt támogatással szeretnék a jövőben odaítélni.
   
Arra a kérdésre, hogy szerinte az MMA képes-e a magyar művészeti élet egészét képviselni, L. Simon László elmondta, az MMA folyamatosan bővíti a tagságát, így a jövőben a jelenleginél "jóval átfogóbban" tudja majd képviselni a művészeti életet.

"Abban vagyunk érdekeltek, hogy a művészeti akadémia szakmailag legitim, erős szervezet legyen. Én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy törvényben növeljük az állandó akadémikusok számát" - tette hozzá.

Ez esetben tovább növekedhet az MMA állami támogatása, amelynek finanszírozásához a 2013-as költségvetési tervezetben jelenleg mintegy 2,5 milliárd forint szerepel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés