bezár
 

színház

2012. 11. 05.
A harmadik hullám
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A harmadik hullám címmel mutat be előadást a Bárka Színház november 10-én Vidovszky György rendezésében.

Szkéné színház

 Todd Strasser A hullám című regénye alapján, Ron Jones tanulmányának felhasználásával a színdarabot Tasnádi István írta.
A Bárka Színház ifjúsági színházi sorozatának legújabb előadása ismét aktuális témával foglalkozik - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Mint írják, a Tasnádi István-Vidovszky György alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet alapján kezdett el dolgozni.
   
A darab ismertetője szerint Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt. Diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki: hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a II. világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról?
   
Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: be akarta mutatni, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje, így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta.
   
Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, egymást kezdték megfigyelni, és terrorizálták a "fegyelmezetleneket". Jones mint vezető, kezdte a valóságérzetét elveszteni, így véget kellett vetni az egésznek.

Egy gyűlést hívott össze, ahol közölte a diákokkal, hogy egy kísérlet áldozatai lettek, hogy ostobán "feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért".
   
Az előadás a mai Magyarország közegébe helyezi a kísérlet résztvevőit, azt a folyamatot hangsúlyozva, hogy milyen könnyen válhatunk különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok és érdekek miatt szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás rabjává.
   
A produkció szereplői között van Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Kardos Róbert és Varga Anikó. A zene Monori András, a díszlet Heike Vollmer, a jelmez Szabó Gergely munkája.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés