bezár
 

irodalom

2012. 11. 01.
Mácsai Pál Örkény-estje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mácsai Pál Azt meséld el, Pista! című Örkény-estje is szerepel a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programjában, amelyen mintegy száz kiadó vesz részt.

prae.hu

Káli Király István, a vásárt szervező Romániai Magyar Könyves Céh elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: több mint száz kiadó érkezik az erdélyi városba több mint 8 ezer könyvcímmel, a vásár látogatói pedig mintegy 70 kísérőrendezvényen vehetnek részt.
   
A november 15-17. között zajló vásárt tizennyolcadik alkalommal szervezik meg. Káli szerint 2008 óta, a gazdasági válság kezdetétől folyamatosan csökkent a vásáron eladott könyvek száma, akárcsak a vásárlások értéke.

Ezért az idén jelentősen bővítették a kísérőrendezvények számát, új helyszíneket vontak be, hogy 6-7 ezer ember idén is ellátogasson a vásárra.
   
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületét ezúttal teljes egészében kitöltő könyvvásár szellemi védnöke a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat. A rendezvény Örkény István magyar és Ion Luca Caragiale román írók centenáriumi ünnepsége jegyében zajlik.
   
A szervezők meghívták Mácsai Pál Örkény-estjét, amelyet november 17-én tekinthet meg a közönség. A marosvásárhelyi színház Tompa Miklós Társulata is Örkény-egypercesekből összeállított felolvasószínházi előadással tiszteleg a magyar író emléke előtt.
   
Káli hozzátette, hogy a vásár ideje alatt gyerekklubot működtetnek. Mint mondta, elsősorban a fiatal nemzedéket célozzák meg, hogy lássák és érezzék a vásár meghitt hangulatát, hiszen fontos, hogy létezzen egy következő olvasónemzedék.
   
A vásáron többnyire erdélyi szerzők köteteit mutatják be. Magyarországról hat-hét kiadó érkezik. A programból kiemelkednek a csíkszeredai Bookart kiadó svájci szerzők könyveiből indított sorozatának újabb kötetei, amelyek elsőként az erdélyi kiadónál jelennek meg magyarul.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés