bezár
 

zene

2012. 10. 30.
Zeneszerzők utolsó művei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zeneszerzők utolsó művei kerülnek műsorra a Nemzeti Filharmonikusok szerda esti koncertjén. Mozart utolsó, B-dúr zongoraversenyét Christian Zacharias német zongoraművész szólaltatja meg, aki nemcsak játssza, vezényli is a darabot.

prae.hu

A program második felében Schubert utolsó, Esz-dúr miséje hangzik el az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkar előadásában, Celeng Mária (szoprán), Mester Viktória (mezzoszoprán), Horváth István (tenor), Mukk József (tenor) és Gábor Géza (basszus) közreműködésével. Christian Zacharias vezényli ezt az alkotást is - közölte az MTI-vel Bukta Julianna, a Nemzeti Filharmonikusok sajtóreferense.
   
A német zongoraművész sokoldalú személyiség, fesztiválszervező és műsorvezető, aki szívesen beszél a művekhez fűződő viszonyáról. Húszéves lehetett, és épp elindult saját zongorista pályáján, amikor megvette magának első lemezét, egy Mozart művet.

"Egészen pontosan a magyar Anda Géza zongoraverseny-felvételét vettem meg. Azt hiszem, ez a korong ébresztett rá arra, hogy én is ezt akarom játszani, részese szeretnék lenni a Mozart-zongoraversenyek világának. Egész egyszerűen ez a legszebb zene, amit valaha írtak" - idézte a muzsikust a Nemzeti Filharmonikusok közleménye.
   
Felfogása szerint Mozart hatása érezhető a Schubert-misében, ahogy minden őt követő zeneszerzőnél. Az Esz-dúr Schubert utolsó miséje, ahogy a K.595 zongoraverseny volt az utolsó, amelyet Mozart komponált. "Schubert is bátran nyúl szokatlan megoldásokhoz ebben a darabjában, például a mise lezárásában karakteres, tipikus osztrák dalmotívumokkal találkozunk” - mutatott rá a német zongoraművész.
   
Christian Zacharias viszonylag későn, negyvenkét évesen kezdett dirigensi karrierbe a Suisse Romande Zenekarával. A tengerentúlon a Los Angeles-i Filharmonikusokkal mutatkozott be 2000-ben, ugyanettől az évtől a Lausanne-i Kamarazenekar művészeti vezetője.

Zongoristaként a genfi verseny tizenkilenc éves győzteseként robbant be a zenei életbe, majd 1973-ban megnyerte a Van Cliburn zongoraversenyt is, két évre rá pedig a párizsi Ravel versenyt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés