bezár
 

színház

2012. 10. 29.
Indul az évad a Játékszínben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indul az évad a továbbiakban magánszínházként működő Játékszínben: kedden a Mr. és Mrs. című komédia díszelőadásával ünneplik a 100. szezont.

Szkéné színház

 Németh Kristóf igazgató a színház hétfői sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a játszóhely 1912. október 30-án nyílt meg Ferenczy Kabaré néven. A 100. évfordulón, 2012. október 30-án pedig a Játékszín magánszínházként a Mr. és Mrs. előadásával nyitja meg kapuit.
   
November második felében hat előadást tartanak, 2013 tavaszára már havi 10-20 előadást terveznek és megtartják első saját bemutatójukat is. A repertoárt - a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín műsorán szerepelt több produkció mellett - a színházat 1992-ig vezető Berényi Gábor-féle gyökerekhez visszatérve színházművészeti csemegék, magas művészi minőségű, szórakoztató darabok műsorra tűzésével alakítanák ki.
   
Kitért arra, hogy szeretnének családi és gyermekprogramokkal, valamint idegen nyelvű és feliratozott előadásokkal az eddiginél szélesebb közönségréteget megszólítani. Beavató színházi programot is indítanak, és saját klubot alakítanak ki, hogy az előadás után is marasztalják a nézőket.
   
Németh Kristóf kitért arra, hogy novemberben a színházi intézettel közösen centenáriumi kiállítást rendeznek a Játékszínben. Egykori kollégájuk, Kránitz Lajos emlékére alapítványt és díjat hoznak létre.
A színház "virtuális társulatának" tagjai között Vári Éva, Hernádi Judit, Tímár Éva, Gálvölgyi János, Hajdú István, Szilágyi Tibor, Gallusz Nikolett, Balikó Tamás, Rátóti Zoltán, Pindroch Csaba, Verebes Linda és Dobó Kata nevét is említette az igazgató. A novemberi műsorban Peter Quilter Mr. és Mrs. című darabja mellett Donald Churchill Édes bosszú, Pozsgai Zsolt Liselotte és a május, valamint Arthur Miller Lefelé a hegyről című műve szerepel.

Az igazgató szerint működésük alappillérét a jegybevételen és a szponzori, pályázati forrásokon túl a TAO-támogatás adja.
   
Németh Kristóf - aki a bezárt Budapesti Kamaraszínház színésze volt -
utalt arra, hogy a Játékszín a Kamaraszínházhoz hasonlóan az állami támogatás megvonása miatt az elmúlt évad végére ellehetetlenült. Kollégáival az ősz elején készítették el üzleti tervüket a magánszínházi működésről.
   
Három társával - Bank Tamás színésszel, aki az új cég kreatív igazgatója, Szűcs Attilával, a Kamaraszínház egykori gazdasági vezetőjével, aki a megújult Játékszín gazdasági igazgatója és Metz Alexandrával, a színház jogtanácsosával - a százszázalékos állami tulajdonú, végelszámolás alatt álló Játékszín Nonprofit Kft.-t 3,1 millió forintért, az összes jogokkal és kötelezettségekkel (10-12 millió forintos teherrel) együtt vásárolták meg.
Nem ingatlant, hanem bérleti jogot és eszközparkot vettek - hangsúlyozta Németh Kristóf, aki úgy fogalmazott, ha más tett volna ajánlatot a veszteséges cégre, véleménye szerint másnak is eladták volna. 
   
Tájékoztatása szerint a Budapesti Kamaraszínháztól 13 produkció eszközparkja került a kft.-hez, az előadások jogait még nem vették meg, a tárgyalások folyamatban vannak. Az épület bérleti díját - évi mintegy 5 millió forintot - nem emelték fel, csupán szándék van erre. Szólt arról is, hogy közszolgáltatási szerződésük jelenleg nincsen, de szándékuk van kötni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés