bezár
 

színház

2012. 10. 28.
Az olasz Motus társulat előadása a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az olasz Motus csapatának előadása a Trafó Gyújtópont című színházi sorozatának következő állomása; a társulat Alexis. Egy görög tragédia című darabja november 3-án és 4-én látható.

Szkéné színház

Az előadás a 2008-as görög lázadáshullámot és eseményeit, valamint Antigoné történetét olvasztja egybe. A produkció olasz nyelven, magyar és angol felirattal látható - áll a Trafó Kortárs Művészetek Házának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

November 4-én az előadás előtt 18.30-kor a Trafó Kávézóban Fokasz Nikosz egyetemi tanár tart különórát a görög helyzetről.

"Hogyan lehet a felháborodást tettre fordítani? Ez a kérdés Antigonéig fordít vissza minket a múltba, az ő szívós makacssága késztet minket arra, hogy elgondolkozzunk a jelenen" - olvasható az előadás ismertetőjében. Mint írják, a 15 éves Alekszandrosz Andreasz Grigoropuloszt (Alexist) 2008. december 6-án Athén központjában szíven lőtte egy rendőr. Az Alexis halála által keltett hatalmas demonstrációhullám végigsöpört Görögországon. Az okok azonban mélyebben gyökereznek: a fiatal generáció körében egyre terjedő frusztráció, a kilátástalan jövőkép és a gazdasági válság jelentik az igazi problémát.

2010 augusztusában az olasz társulat elindult, hogy a gyilkosságot szemtanúk vallomásaira, interjúkra, beszélgetésekre támaszkodva nyomon kövesse - a korábban megkezdett Antigoné-projekt így elmozdult a mediterrán térségből az egész világra átterjedő lázadáshullám témája felé a civil felelősségvállalás létjogosultságát is bizonyítandó.

A produkció a Gyújtópont színházi sorozat harmadik állomása. A sorozat produkciói provokatívak, elgondolkodtatóak, és sok esetben magát a közönséget is bevonják az előadásba. A társadalmi kérdésekre és problémákra érzékenyen reagáló színház egyre gyakoribb Európa-szerte, most ezek közül válogatott a Trafó.

A sorozat következő produkciója november 16-17-én látható: a Közönség című belga előadás a manipuláció hatalmáról, az egyén és közösség viszonyáról szól szemtelenül bátran - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés