bezár
 

színház

2012. 10. 27.
Parasztopera: tíz év alatt 250 előadás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Parasztopera című előadás kétszeres jubileumot ünnepel októberben: a Pintér Béla és Társulata tíz éve műsoron lévő darabját 250. alkalommal láthatja a közönség a budapesti Szkéné Színházban szerdán.

Szkéné színház

A független színház legsikeresebb produkciója, a "komolyan elénekelt véres cselekmény" dupla jubileumát este 8 órakor ünneplik: a Parasztopera-előadást követő mulatságon fellép Szalóki Ági, Dresch Mihály, Wahorn András és a Szakértők zenekar is - közölte a társulat az MTI-vel.

Darvas Benedek és Pintér Béla alkotásában egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában. A darab zenéjének alapját az erdélyi magyar népdalok és a barokk vonószene adja. Az eleven humorú recitativók, a természetes stílusú énekbeszéd a későbbiekben a társulat védjegyévé vált. A produkciót a kortárs magyar színháztörténet egyik legjelentősebb felfedezéseként tartják számon.

A 2002-es bemutató óta tizenhárom nyelvre átültetett előadás sok szakmai díjat kapott bel- és külföldön. Beutazta Európát, meghívást kapott az Egyesült Államokba, méltatta a Le Monde és a The New York Times.

A darab önálló érvényességét Mohácsi János több díjat nyert rendezése is bizonyítja, legközelebbi bemutatóját Szikszai Rémusz jegyzi Temesváron.

Pintér Béla 1998-ban alapította színházát, saját darabjait állítja színpadra és játszik is a művekben, előadásainak a Szkéné Színház ad otthont. A társulat, amelynek repertoárján 15 darab szerepel, jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés