bezár
 

zene

2012. 10. 26.
Tzumo Árpád: Képek Hangokban
Új zenei anyag, mégsem CD
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tzumo Árpád második szólólemeze a Hubble teleszkóp segítségével készült: az Orion olyannyira elbűvölte a kitűnő zongoristát, hogy a gyönyörű képeket nézegetve kezdett a látvány hatására improvizálni. Egyébként gyerekkora óta csodálja a csillagokat, mindig is lenyűgözte az univerzum, a galaxisok tömege. A Hubble teleszkóp segítségével varázsos világ tárul elénk, amelynek szépsége és nyugalma inspirálta a friss improvizációkat.
A lemez azonban mégsem lemez. Az új zenei anyag ugyanis nem CD formájában jelent meg, hanem MP3 kiadásban érhető el.

Tzumo úgy gondolta: az internet ma már olyan fejlett, olyan lehetőségeket kínál, hogy zenehallgatásra is alkalmas. Így belevágott: MP3-kiadásban, a saját site-ján érhető el az új zenei anyag. Ebben az Orion ihlette improvizációk mellett két saját szerzeménye is hallható, a Brighter Days című kompozíció Tzumo első lemezéről, valamint egy új szerzemény, a Romalogic.

Tzumo Árpád saját site-ja, ahol a lemez is megrendelhető:
http://www.tzumoarpad.com

Itt lehet az anyagba belehallgatni:
http://www.youtube.com/watch?v=8IXAaEbWX64&feature=plcp

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8IXAaEbWX64" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tzumo Arpad - Pictures of Notes! Album Preview

prae.hu


Tzumó Árpád életrajza

Tzumó Árpád 1980-ban született Budapesten. A Weiner Leó Konzervatóriumban folytatott klasszikus tanulmányait 16 évesen szakította meg, hogy jazzt tanuljon az Erkel Ferenc zeneiskolában.

Első nagy sikere 1998 tavaszán, a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor zongora tehetségkutató versenyének megosztott első helyezése, melynek fődíja egy öthetes nyári kurzus volt.

2001 nyarán a Jazz an der Donau verseny fődíja és a legjobb szólistának járó díj Tzumóé lett.

2001 szeptemberében a Jazz Hoeilaart Intern'l Contest versenyen vett részt a Tzumo Trio, Európa, Amerika és Ausztrália legjobbjait maga mögé utasítva – a verseny történetében először – az összes fődíjat megnyerte: a legjobb triónak és a kötelező darab leginvenciózusabb előadásáért járó díjakat, illetve Tzumó kapta a legjobb európai szólistának járó díjat.

2001-ben elkészítette első, My time című lemezét. Majd 2001 végén a Berklee egyetem ösztöndíjas felvitelijén megkapta a legmagasabb ösztöndíjat, így tanulmányait a Berklee College of Music-on folytatta Bostonban.

Két évig tanult Joanne Bracken-tól. A következő évben felvételizett az Egyesült Államok legnagyobb jazz-intézetébe, a Thelonious Monk Institute-ba, ahol úgymond a jazz jövőjéért több száz demót végighallgatva választotta ki őt Herbie Hancock.

Tzumó az utóbbi időben olyan nagy amerikai sztárokkal koncertezik, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Terence Blanshard vagy Kenny Garret.

Itthon 2002-ben E-MerTon díjban részesült, a Sláger Rádió pedig az Év fiatal jazztehetségeinek járó díjat adományozta neki. Egy évvel később az 50 legsikeresebb magyar fiatal közé választották. 2004-ben My time című lemeze megkapta a a Gramofon-díjat. 2008-ban Márciusi Ifjak díjban részesült.

2011-ben meghívást kapott mint tanár a Snétberger Tehetségkutató Központba, amely Snétberger Ferenc gitárművész szakmai irányításával működik.

A központ 2011 júniusától évente 60 tehetséges, 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására.

2011 decemberében jelent meg a Freedom Live at the Budapest Jazz Club című lemez, amelyen Borlai Gergő és Tzumo közös szerzeménye (India) egészen új hangzást teremt. A koncert hangulatát nyújtó lemezen Bacsó Kristóf (Lunar Dance) új szerzeménye is hallható.

Freedom flyer

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés