bezár
 

film

2012. 10. 26.
Jön a 9. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Budapest, 2012. november 6-11., Toldi mozi, Művész mozi, Cirko-Gejzír, OSA Archivum, Odeon Underground
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2012. november 6-án kilencedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, ami idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: ukrán gyerekmunkásokról, svéd transzszexuálisokról, chilei politikai üldözöttekről, olasz hajléktalanokról, paraguayi melegekről, orosz anarchista művészekről, a zambiai poligámiáról.Idén mintegy 50 film érkezik a fesztiválra 25 országból
A Verzió Nemzetközi Panorámája idén is a témák és megközelítések széles választékát kínálja. Patricio Guzmán nagy hatású Égen s földön című filmje a csillagászok kozmikus felfedezéseit állítja szembe a chilei történelem egy tragikus fejezete feltárásával. Az 5 törött kamera éveket átfogó beszámoló egy palesztin falu életéről, a terjeszkedő izraeli településektől elválasztó fal árnyékában. A cseh Napfogyatkozás egy zambiai humanitárius segélyprogram lehangoló és humoros vonatkozásait mutatja be. Szintén Zambiában játszódik A vírusgazda, amely egy poligám házasságban élő, HIV pozitív anya drámája. A gyerekek életére és jövőjére kérdez rá A kislányok a kifutón is, a divatvilág kulisszái mögé pillantva. A Palazzo delle Aquile azt dokumentálja, hogyan foglalta el 18 olasz hajléktalan család a palermói városházát, hogy lakást követeljen magának.

5 törött kamera


A Nemzetközi Panoráma huszonnégy filmjéhez hét új magyar dokumentumfilm társul, amelyek azt bizonyítják, hogy a bonyolult változásokat hozó év dacára a filmesek továbbra is igyekeznek lépést tartani a magyar valósággal.

AZ idei tematikus program a "Fókuszban Oroszország", amely a mai orosz társadalom problémáit láttatja kívülről és belülről, valamint a "Lázadó tömegek", amely a tömegmozgalmak működését és dinamikáját tárja fel különböző történelmi kontextusokban és korszakokban.

A "Fesztivál keresztutak" vendége ezúttal a One World Romania, amellyel együttműködve mutatták be a tavalyi Verzió nyitófilmjét, idén pedig egy új román filmet vetítenek.

A fesztiválprogram mellett lesz Verzió DocLab műhely is, amelyet a Finnagorával közösen szerveznek. A workshop lehetőséget nyújt a rendezőknek és más filmfesztiváloknak, hogy neves nemzetközi dokumentumfilmes szakemberekkel megvitassák bemutatott munkáikat.

A fesztivált Jafar Panahi Ez nem egy filmje zárja. E jelentős munka a mozgóképes kreativitást példázza, amelyet nem tudnak börtönbe csukni vagy akár meggátolni a tekintélyuralmi rendszerek. Kiválasztásával az Iránban jelenleg is fogva tartott nagyszerű filmesek előtt tiszteleg a Verzió. Láthatjuk, hogyan töri át az alkotó szellem a műfaji és a politika által megszabott korlátokat.

Jafar Panahi: Ez nem egy film


Az idei programban ötven dokumentumfilm várja, hogy megnézzék, értékeljék és megvitassák őket. Csupa olyan film, amely láthatóvá, kézzelfoghatóvá, valóságossá teszi a benne feltárt világot.

Közünk van hozzá!
A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat.

Plusz információk:

Esti koncertek:

Idén először a Toldi Klubban minden este - az utolsó film után - koncert várja az érdeklődőket! Verzió bérlettel, illetve az aznap a 22:00 és a 22:15-ös vetítésre szóló jegyekkel a belépés ingyenes. Részletek a facebook.com/verziofilmfest és a facebook.com/toldiklub oldalon.


A fesztivált megnyitja Parti Nagy Lajos író.
2012. november 6., 19.00 óra, Toldi mozi

A Verzió nyitófilmje:

Csigabolygó / Planet of Snail
Seung-Jun Yi / Dél Korea, Japán, Finnország / 2011 / 87 min / koreai

Egy finoman egymásra hangolt fogyatékos pár szerelmi története.

Díjak: Legjobb Dokumentumfilm, IDFA 2011, Legjobb Nemzetközi Dokumentumfilm, Silverdocs 2012

A nyitófilm előzetesét ITT MEGNÉZHETITEK!


A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2.000 dollárban (USA) részesül.

Fesztiválbérlet elővételben 2012. november 6-ig: 4000.- Forint, november 7-től 4500.- Forint. Bérletek a Toldi és Művész moziban kaphatók.

A 9. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

www.verzio.org 


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés