bezár
 

színház

2012. 10. 26.
Sikerrel debütált Molnár Levente Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ovációval ünnepelte a párizsi közönség a Bastille Operában Molnár Leventét, aki a Figaro házassága című Mozart-opera Almaviva grófjának szerepében debütált a világ egyik legjelentősebb dalszínházában.

Szkéné színház

 A szerepet a Magyar Állami Operaházban régóta rendszeresen éneklő fiatal erdélyi bariton október 19. és 25. között három alkalommal lépett színpadra az 1997-ben elhunyt Giorgio Strehlernek, a milánói Piccolo Teatro egykori igazgatójának 1973-as legendás rendezésében bemutatott produkcióban, amelyet 21. alkalommal újított fel a párizsi opera az idei évadnyitásra. 
   
A közel negyvenéves produkciót a premieren Solti György vezényelte. Ilyen sokáig még egyetlen operaelőadást sem játszottak Párizsban.
A 2012-es felújítás közönsége az előadások végén két énekest részesített hatalmas ünneplésben: a grófnét alakító brit szopránt, Emma Bellt és Molnár Leventét. 
   
Figaro szerepét az olasz Alex Esposito, Susannát a svéd Camilla Tilling, Marcellinát a skóciai Marie McLaughlin, Cherubinót pedig a szintén svéd Anna Grevelius alakította. A magyar bariton már mindegyikükkel énekelt különböző külföldi előadásokban, de Párizsban most először léptek fel együtt. 
   
Molnár Levente az MTI-nek elmondta: "a Bastille-ban debütálni olyan, mintha az ember megmászta volna a Himaláját. Egy A-kategóriás operaházban énekelni a karrier csúcsát jelenti egy énekes számára. Itt nagyon kritikus a közönség, vagy szeretik az embert, vagy nem, mert általában nagyon jó az énekesi gárda". 
   
Az 1983-ban Gyergyóremetén született Molnár Levente a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola magánének szakának elvégzése után 18 évesen, 2001-ben debütált az aradi Nemzeti Színházban. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Nagyváradi Zeneegyetem magánének szakára, ahol román mesterei voltak, többek között Marian Boboia.

2009 óta a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető művésze, de évente 4-5 hónapig a világ számos operaházában, a budapesti mellett egyebek mellett a londoni Covent Gardenben, a bécsi Staatsoperben vagy Bordeaux-ban is fellép. Anyaszínházának azonban továbbra is a Magyar Állami Operaházat tekinti, ahol 2004-ben mutatkozott be, és saját szavai szerint "ott vált igazi operaénekessé" nagyon széles repertoárt kialakítva.  
   
Molnár Levente Almaviva szerepét legközelebb vasárnap énekli Budapesten.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés