bezár
 

irodalom

2012. 10. 25.
Balog Zoltán megnyitotta a Helsinki Könyvvásárt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg csütörtökön a Helsinki Könyvvásárt, amelynek az idén Magyarország a díszvendége. A tárcavezető az MTI-nek telefonon elmondta: hatalmas az érdeklődés a magyar stand iránt főképp a fiatalok körében.

prae.hu

Balog Zoltán a magyar stand kínálatát lenyűgözőnek nevezte, valamint felidézte azt is, hogy a finn vendéglátók nagy szeretettel fogadták Magyarországot, a megnyitót is nagy siker övezte. 
   
"Nagy öröm volt látni, hogy több száz fiatal állt a magyar stand körül, mindenki a Pál utcai fiúkkal kapcsolatos tesztet szerette volna kitölteni" - fogalmazott a miniszter az MTI-nek. Kitért arra is, hogy a könyves seregszemle hetében ötezer finn diák főként a magyar kultúrával foglalkozik a Helsinki Egyetem hungarológiai képzésében részt vevő tanárai és hallgatói segítségével. 
   
A tárcavezető szerint elismerés illeti a szervezőket, valamint méltatta a magyar standot jellemező kreativitást. Megjegyezte: számára úgy tűnt, hogy a száz éve született Örkény Istvánnak már van finn rajongótábora, diákok stopperral mérték, el tudják-e olvasni egy perc alatt a híres novellákat.
   
Balog Zoltán szólt a helsinki egyetemi könyvtár új épületében pénteken nyíló Raoul Wallenberg-emlékkiállításról is, amelyen az embermentő életével kapcsolatos dokumentumokat láthat a közönség. A miniszter felidézte, hogy a svéd diplomata a második világháború alatt több ezer magyar zsidó életét mentette meg. A tárcavezető kiemelte: Raoul Wallenberg példamutatása ma, a demokráciában is időszerű üzenetet közvetít, nemcsak diktatórikus időkben. 
   
Mindig meg kell keresnünk azokat az embereket, akiknek nincs hangjuk, akik a társadalom peremére szorultak. Helyettük kell szólnunk, hogy segíthessünk nekik - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, az embermentőkkel valamennyi diktatúra "ugyanúgy viselkedik"; Wallenberget a szovjet hatalom éppúgy ellenségének tekintette, mint a náci diktatúra.
   
Balog Zoltán szerint példamutató, hogy Finnország, amely egykor "a politikai nagyhatalmak játékszere" volt, mára önálló, erős gazdasági hatalommá vált, valamint méltatta a finn gazdasági válságkezelést is.
A Helsinki Könyvvásáron a magyar részvétel a Publishing Hungary program keretében valósul meg, Magyarországot mintegy 30 vendég és félszáz program képviseli. A rendezvényt a finn Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezi.
   
A 100 négyzetméteres magyar pavilonban tájékoztató pult, gyerekkönyvekkel, animációs filmekkel felszerelt gyereksarok, új kiadványok, könyvritkaságok és művészkönyvek, valamint érintőképernyős installációk kaptak helyet. 
   
A könyves seregszemlére számos magyar kötet jelent meg finnül, a díszvendégség alkalmával kiemelt szerep jut a gyerekkönyveknek. A standon beszélgetések lesznek hallhatók magyar írók és szakemberek, finn fordítók, irodalmárok, kiadói szakemberek és írók részvételével.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés