bezár
 

art&design

2012. 10. 25.
Eszterházy Károlyra emlékeznek Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egerbe érkezésének 250. évfordulója alkalmából szoboravatással és kétnapos konferenciával emlékeznek Eszterházy Károly püspökre a hevesi megyeszékhelyen.

prae.hu

A rendezvényeket közösen szervezte az Egri Főegyházmegye, az Eszterházy Károly Főiskola és a Heves Megyei Kormányhivatal.
Csütörtökön délután a főiskola Barkóczy utcai Gyakorlóiskolájának belső terében helyezik el és avatják fel a püspök mellszobrát, az intézmény korábbi tanulója, Pelcz Balázs munkáját - tájékoztatta Mátyásné Hrk Mária, az Alapfokú Művészeti Iskola vezetője csütörtökön az MTI-t.
   
Mint elmondta, Pelcz Balázs szobrász maga ajánlotta fel több kiállításon is bemutatott, terrakottából készített Eszterházy-szobrát korábbi iskolájának.
A főiskolán csütörtökön és pénteken rendezik meg az Eszterházy Károly emlékkonferenciát, amelyen az érdeklődők jobban megismerhetik Eszterházy Károly püspöki és főispáni tevékenységét, a Szentszékkel és a görögkatolikus egyházzal való kapcsolatát.

Szó lesz a püspök egyetemalapítási tervéről, helyéről a magyar felsőoktatás, valamint a közép-európai művelődés történetében.
   
Eszterházy Károly 1762. június 29-én érkezett Egerbe, ahol haláláig az egyházmegye püspöke és Heves vármegye örökös főispánja maradt.

Dolgozott az egyetemi képzés előkészítésén, 1769-ben megnyitotta az ország első orvosi akadémiáját, és jelentősen kibővítette - az egyetem háttérintézményének szánt - püspökségi könyvtárat. A 20 ezer kötetes könyvtár lett az ország második nyilvános könyvtára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés