bezár
 

zene

2008. 09. 24.
A filmzene 100 éve a Francia Intézetben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A filmzene születésének 100. évfordulója alkalmából André Calmettes és Charles Le Bargy 17 perces némafilmjét, az 1908-ban készült Guise herceg meggyilkolását (1908) láthatja a közönség jövő kedden a budapesti Francia Intézetben. A némafilm zenéjét Camille Saint-Sae:ns szerezte és Marouan Benabdallah zongoraművész adja elő a programon - közölte Balla Borbála, az intézmény sajtóreferense.

prae.hu

A Guise herceg meggyilkolásához a Francia Akadémia tagja írt forgatókönyvet, a szerepeket a Comédie Francaise színészei játsszák. Camille Saint-Sae:ns pályája csúcsán kapta a megrendelést, hogy a némafilmhez zenét komponáljon. Ebben a kamarazenekarra - vonósokra, néhány fúvósra, zongorára és harmóniumra - írott szvitben Saint-Sae:nsnak sikerül mindössze 17 perc alatt, egy bevezetésben és öt képben tökéletesen átadnia a cselekményt - áll az ismertetőben. 

Camille Saint-Sae:ns (1835-1921) két és fél évesen kezdett zongorázni, s nem sokkal később már kis dallamokat is rögtönzött. Első darabját ötévesen írta, tizenegy évesen pedig nagyközönség előtt játszotta Mozart zongoraversenyét. Egyebek mellett öt zongoraversenyt és több kamaradarabot írt. A modern zeneszerzés előfutáraként tartják számon, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy ő volt az első zeneszerző, aki 1908-tól mozifilmek számára is komponált.

Művei közt szerepelnek operák (Sámson és Delila, 1877), szimfonikus költemények (Danse macabre), az Állatok farsangja, és barátja, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III. "Orgona" szimfónia.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés