bezár
 

zene

2012. 10. 22.
Regis Pasquier francia hegedűművész lesz a MÁV Szimfonikusok szólistája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A MÁV Szimfonikus Zenekar következő két bérleti hangversenyén Regis Pasquier neves francia hegedűművész lép pódiumra. Szombaton és vasárnap a budapesti Olasz Kultúrintézetben az együttes koncertjeinek műsorán is elsősorban francia művek szerepelnek.

prae.hu

"George Enescu II. román rapszódiáját is játssza a zenekar, a szerző franciás iskolázottságú, kisebb megszakításokkal a francia fővárosban élt haláláig, tehát illik a francia komponisták mellé" - mondta el az MTI-nek Fehér Anna, az együttes sajtómenedzsere. 
    
Azt estet vezénylő Csaba Péter, aki először hegedűművészként vált világhírűvé, Kolozsváron született. Az 1983 óta Franciaországban élő muzsikus szeptember elsejével öt évre szerződött a zenekarhoz, és bemutatkozásakor hangsúlyozta, hogy az ott szerzett kapcsolatait is kamatoztatni kívánja a MÁV Szimfonikusok javára. 
   
Regis Pasquier korunk egyik legelismertebb francia hegedűművésze, a párizsi Conservatoire professzora. Előadásában két híres francia hegedűdarabot hallhat a közönség. Ernest Chausson a késői romantika érzelmes hangján szólal meg Poeme című alkotásában. Ravel Tzigane-ja pedig hallatlanul virtuóz kompozíció. 
   
César Franck d-moll szimfóniájával zárul a MÁV Szimfonikusok két hangversenye. Franck egyetlen szimfóniája különleges alkotás, a hagyományostól eltérően háromtételes összefoglaló mű: megnyilvánul benne a romantika szenvedélyessége, a korábbi nagy zeneszerzők tisztelete, a francia ízlés választékossága, sőt a Liszt Ferenc iránti hódolat is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés