bezár
 

film

2012. 10. 21.
Díjat nyert Cserhalmi Sára filmje Varsóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című játékfilmje elnyerte a legjobb elsőfilmes díjat a 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon.

prae.hu

Az október 21-én véget érő „A” kategóriás filmfesztiválon az 1-2 Competition szekcióban (elsőfilmek és második filmek számára kialakított versenyszekció) versenyző magyar játékfilm szeptember 13-tól látható a hazai mozikban, forgalmazója a Vertigo Média. 

Az állami támogatás nélkül készült díjnyertes játékfilmben Cserhalmi György, Derzsi János, Györgyi Anna, Keres Emil, Benedek Miklós, Mácsai Pál, Csuja Imre és Schneider Zoltán játszanak. A film producerei: a Pál Adrienn, A nyomozó, A friss levegő producere, Pusztai Ferenc (KMH Film), illetve Csernai Judith és Márk Iván (I’m Film). Cserhalmi Sára drámáját Reich Dániel fényképezte, vágója Divinyi Gábor.

A játékfilm a rendszerváltozás után játszódik, amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak. Czettl Andor (Cserhalmi György) egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János (Derzsi János) súgta be őt.

Cserhalmi Sára első filmje a két főszereplő ellentmondásos kapcsolatát helyezi előtérbe, a magyar történelem közelmúltjának mindmáig homályos és tisztázatlan fejezeteinek tükrében. A fiatal rendező elsősorban arra keresi filmjében a választ, hogyan élhet ma egy volt besúgó, hogyan tud és számol el magában tettével és hogyan hat valakire az, hogy besúgták. A Drága besúgott barátaim nemzetközi premierje a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of The West versenyprogramjában volt.

A 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes díját, a hivatalos záróeseményen, tegnap este vehette át a rendező, Cserhalmi Sára.

A filmről a prae.hu-n itt olvashattok!



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés