bezár
 

színház

2008. 09. 24.
A Katona Ivanovja a Zágrábi Világszínházi Fesztiválon
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétszer is bemutatja a budapesti Katona József Színház társulata Csehov Ivanov című drámáját a 6. Zágrábi Világszínházi Fesztiválon vasárnap és hétfőn.

Szkéné színház

A horvát média szerint nagy várakozás előzi meg a bemutatót - amely egyben fesztiválzáró lesz -, mert Ascher Tamás rendező úgy építette föl a darabot, hogy finom atmoszférát hozott létre. Ebben a légkörben a színészi játék is virtuóz. A Katona József Színház társulatáról nagy elismeréssel írnak azzal, hogy teljesítményük messze megelőzi a horvát színházét.

Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező elmondta, hogy az Ivanovval szinte az egész világot bejárták Bogotától Torinóig és Párizstól Szarajevóig, nem beszélve az idei moszkvai Ivanov fesztiválról. Voltak Csehov darabjával Bukarestben, Ljubljanában és Belgrádban is, és úgy gondolja, hogy nem véletlen ez a mostani zágrábi meghívás.

Szarajevóban 2004-ben, a Nemzetközi Színházi Fesztiválon a darab megkapta a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját. Az Ivanov cselekménye a hatvanas, hetvenes évek tipikus szocialista környezetében játszódik, s ez a légkör kiválóan érzékelteti Ivanov belső világát.

A vasárnapi zágrábi előadást sajtóértekezlet előzi meg, mert ez a szokás - tette hozzá Ascher Tamás.

A mostani zágrábi fesztivál érdekessége, hogy a nyitóelőadás is Csehov Ivanovja volt szombaton a berlini Volksbühne társulatának előadásában, Dimiter Gotscheff rendezésében. A rendező a 60-as években érkezett Kelet-Berlinbe Bulgáriából, s azóta nagy hírnévre tett szert. A darab az ő felfogásában két óra rémisztő feszültséget mutatott. Fényűző, groteszk komédiát állított színpadra az együttlétről utópia és ideálok nélkül.
 A másik berlini társulat, a Schaubühne Thomas Ostermeier rendezésében a Hamletet mutatja be.
Ott van a zágrábi fesztiválon a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház, mégpedig Beckett Godóra várva című groteszkjével Silviu Purcarete rendezésében. 

Románia neves rendezője egyben Európa egyik legkeresettebb színházi embere. Rendszeresen dolgozik az Edinburghi fesztiválon, és ő állította színpadra Glyndeborne-ben Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című új operáját, amelynek augusztus elején volt a világpremierje.
nyomtat

További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés