bezár
 

zene

2012. 10. 20.
Magyar Császári Pillanatművek a Petőfi Rádió Akusztik-sorozatában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rejtélyesen hangzó Magyar Császári Pillanatművek játszik legközelebb a Petőfi Rádió Akusztik koncertsorozatában október 25-én csütörtökön. Császári Gergely énekes-gitáros és barátai akusztikus hangszereken előadott dalaikat időnként szokatlan körülmények között adják elő.

prae.hu

"A Pillanatművek úgy indult, hogy tavaly belekezdtem egy akusztikus klubkoncert-sorozatba, amelyben mindig más volt a szólista, mások voltak a zenészek, és kedvenc dalaimat játszottuk. Ezt azután is csináltam, hogy beléptem az Erik Sumo Bandbe és a csapattal az idei megszűnésig zenéltem, sőt, így több időm és energiám jutott erre" - idézte fel a hátteret a korábban a Paganzából, a Csá, Misi!-ből, a Kiendéből, jelenleg a Kákettőkből is ismert Császári Gergely az MTI-nek.

Mint hozzátette, ezek a fellépések népszerűek voltak és egyre többen érdeklődtek nála, mikor lesz lemezfelvétel. Megjegyezte, hogy az akusztikus zene mindig is közel állt hozzá, korábban is voltak erre specializálódott formációi. "Bárhol nagyon szívesen gitározom, legyen az egy házibuli, egy konyha vagy egy vitorlás hajó, minden számom akusztikus gitáron születik, nem a számítógép előtt".

A Magyar Császári Pillanatművek tavaly nyári bemutatkozása nem volt szokványos: napfelkeltekor adtak egy "gerilla-koncertet" a Gellért-hegyen. "Ilyen és ehhez hasonló dolgokat továbbra is tervezek" - mondta erről.

A Magyar Császári Pillanatművekben Császári Gergő az állandó pont, körülötte folyamatosan cserélődnek közreműködő barátai. A napokban a dalok.hu-ra felkerült és onnan letölthető hatszámos EP-n, a Metropol Szerenádon hét másik zenész is játszik, köztük van a Kiss Erzsi Panchanból ismert Veres Ida énekesnő, a Vodkuból Takács Szabolcs (nagybőgő), Pápai István (ütőhangszerek) a Péterfy Bori & Love Bandből, Pintér Zsolt (mandolin) a Rackajamból vagy Bakai Márton (hegedű) Takács Eszter zenekarából.
"
Sok minden megvan előre írva, például a ritmushangszeres részek, de próbálok egyensúlyozni a megírt dolgok, az állandó zenekari tagság és hangszerelések, valamint az improvizáció és a spontaneitás között" - jellemezte a Magyar Császári Pillanatműveket a gitáros-énekes.

A Metropol Szerenádon Császári három saját szerzeménye (köztük a máris népszerűvé vált Helló-Belló) mellett három feldolgozás szerepel: a We Are Young a New York-i indie pop bandától, a Fun.-tól, valamint a Drifting és a Disco in My Head.

"A Drifting a világzenét játszó Zap Mama egyik dalából indul ki, a szám Veres Ida és Pápai István nagy kedvence. Van benne egy rapbetét, amibe a Kispál és a Borz Jutka című számának rapes részét illesztettem. A Disco in My Head az Erik Sumo Band dala volt még a csatlakozásom előtti időkből, és kitaláltam bele egy másik szólórészt. Amikor Tövisházi Ambrus, az Erik Sumo Band alapítója ezt meghallotta, csak annyit mondott: nem is tudta, hogy ez egy Simon and Garfunkel-szám" - jegyezte meg Császári Gergő.

A zenész és barátai október 25-én a Petőfi Rádió Akusztik című koncertsorozata keretében lépnek fel, erre az alkalomra a saját dalok mellett még több feldolgozást ígér. Mint mondta, lesz szám a Kistehéntől, a Nirvanától a Heart-Shaped Box, a Kispál és a Borztól a Naphoz Holddal és más meglepetések.

"Egy fiatal ausztrál csapattól is játszunk; velük nyáron Budapesten ismerkedtem meg teljesen véletlenül. Ők, Bec és Chris egyébként nemrég feltették a YouTube-ra a Helló-Belló házi videófelvételét a saját előadásukban: úgy éneklik el, hogy nem is tudnak magyarul. Jól megleptek engem" - mesélte a zenész.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés