bezár
 

zene

2012. 10. 19.
A Trafóba látogat Joe Lovano és Dave Douglas all-star együttese, a Sound Prints
2012. október 27 Trafó Kortárs Művészetek Háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövő szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házába érkezik a New York-i jazz-gigász, Joe Lovano. Kivételes pályafutása – ahogy Grammy-díjas lemezének címe is utal rá – az "Ötvenkettedik utca" legendás jazzklubjai által megteremtett hagyományok és a modern törekvések ötvözete. Mindemellett szaxofonba öntötte Enrico Caruso gyönyörű operaszerepeit és zenekarvezetőként a kevésbé szokványos felállásokra is komponál.
Most a John Zorn vezette Masada trombitása, Dave Douglas és a sokak által a "dobosok dobosának" tartott Joey Baron is vele tart. A Sound Prints kvintettet Linda Oh nagybőgős és Lawrence Fields zongorista részvétele teszi egyedülálló all-stars projektté. Az együttes saját szerzemények mellett a nagy idők egyik utolsó tanúja, Miles Davis, Art Blakey és a Weather Report szaxofonosa, Wayne Shorter kompozícióit játssza.

Joe Lovano (Jimmy Katz fotója)

A Grammy-díjas szaxofonos és zeneszerző Joe Lovano és a kétszeres Grammy-jelölt trombitás Dave Douglas saját hangszereik megkerülhetetlen mestereinek számítanak a kortárs jazz panteonjában. Gyümölcsöző együttműködésükből olyan meghatározó lemezek születtek, mint a Trio Fascination Edition Two-ja vagy John Zorn Stolas-a. Rendkívül egyedi és erőteljes zenei világuk a jazz idiómáját mind az improvizációk, mind a kompozíciók terén újabb és újabb irányokba terelik, s teszik mindezt úgy, hogy közben hűek maradnak a nagy elődökhöz.

Dave Douglas (Zoran Orlic fotója)

2008-ban, amikor Lovano és Douglas együtt vezette a neves SFJAZZ kollektívát, a legendás Wayne Shorter előtti tisztelgésképpen újrahangszerelték a szaxofon-ikon néhány kompozícióját, valamint ihletet merítettek sajátos világából új műveikhez.

Nagyrészt ennek hatására döntött úgy a két zenész, hogy létrehozzák világsztárokból álló kvintettjüket, a Sound Prints-et. Saját szerzeményeik mellett Shorter legújabb kompozícióit is előadják, melyeket a nagy öreg közvetlen iránymutatásával tanulmányoztak és formáltak meg.

Ugyanakkor túlzás lenne azt állítani, hogy a zenekar csupán tiszteletadás lenne Shorter előtt: a Sound Prints sokkal inkább mondható három különálló pálya teljesen egyedülálló találkoztatásának.

Joe Lovano és Dave Douglas

Az együttes tagjai:

Joe Lovano – szaxofon
Dave Douglas – trombita
Joey Baron – dob
Lawrence Fields – zongora
Linda Oh – nagybőgő

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gysQ6cmngNE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dave Douglas & Joe Lovano Sound Prints Quintet


 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés