bezár
 

art&design

2012. 10. 19.
Pecsét- és címerkiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A székely nemzet pecsétje is megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyílt pecsét- és címerkiállításon.

prae.hu

A múzeumot fenntartó Kovászna Megyei Tanács pénteki közleménye szerint a kiállítás - melyen egyebek közt a székely nemzet 1661-ben készült ezüstpecsétje is megtekinthető - két hónapig lesz látogatható. E pecsét mellett régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a múzeum látogatóit. 
   
Szekeres Attila heraldikus, a kiállítás egyik szervezője a csütörtöki megnyitón felidézte, hogy a székelyek bélyegzőjének első példánya két évvel az elkészítése után eltűnt. Ezt azonban hamar pótolták egy újabb "sigl. nationis siculae" feliratú pecséttel. Ez a darab került később az Erdélyi Múzeum Egyesülethez, majd a szervezet vagyonának az elkobzását követően az egyik kolozsvári múzeum tulajdonába.
   
A megnyitón Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke is azt idézte fel, hogy a székely nemzet pecsétjét használta majd két évszázadon keresztül Udvarhelyszék főbírája a nemzet nevében. "Ez a bélyegző olyan jelkép, amely mindmáig a Székelyföld összetartozását hirdeti" - fogalmazott.
A vándorkiállítást korábban Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson láthatta a közönség, Sepsiszentgyörgyön december végéig látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés